Constantin Țuțu versus Andrei Năstase. Găngstereală eșuată

Tutu versus Andrei Nastase

Doi tipi ieșeau din restaurant. Îl salută pe Andrei Năstase. Liderul Platformei DA îi vede confuzi și îi întreabă ce se întâmplă. ”Tu chiar intri aici? Este Țuțu și Barsetka”, îi explică unul dintre cei doi. Andrei Năstase se uită la ei: ”de ce să mă tem de sculele lui Plahotniuc?” Deschide ușa. Intrăm. Ne uităm în jur. Vede o masă într-un colț și merge acolo. Din celălalt colț de restaurant se ațintesc asupra lui șase perechi de ochi. Restaurantul are doar câteva mese ocupate și oricine intră este observat imediat. Dar cei trei deputați PD sunt departe, așa că începem discuția. Întâlnirea mea cu Andrei Năstase a coincis cu ziua în care Platforma DA a obținut recunoaștearea în instanță a Referendumului. Așa că Andrei Năstase îmi explică cu patimă că: ”adevărul a reușit să iasă la suprafață. Că mai există și judecători corecți!”

Dintr-odată coboară tonul. Se oprește complet din vorbit. Îmi întorc și eu capul să văd la ce se uită. Pe nesimțite, doi inși s-au așezat la masa de alături. Fix lângă masa la care Andrei Năstase îmi povestește despre Referendum, semnături și dezamăgiri s-au oploșit doi. Îi recunosc. Constantin Țuțu, care stă cu spatele și Eugeniu Nichiforciuc. Ambii deputați PD. Deputatul Nichiforciuc se face că butonează la telefon, dar îi face poze lui Năstase. Mă gândesc amuzat că ar fi un spion foarte prost. Între cele două tabere nu se spun vorbe. Totuși, în aer tensiunea crește și crește… Mă prind asupra gândului că Andrei Năstase este singur, iar ăștia sunt trei. În colțul restaurantului a rămas cel supranumit Barsetka, deputatul Constantin Botnari. Totul pare rupt dintr-un film cu gangsteri. Numai că este prea real și… prea periculos. Cei doi au scopuri clare – de intimidare. Andrei Năstase sună pe cineva. Înțeleg că îl cheamă pe unul dintre protestatarii din PMAN, un fost combatant.

Până să vină combatantul, Andrei Năstase îmi zice ceva despre barsektă, despre Plahotniuc. Este momentul în care Țuțu sare de la masa sa și se apropie. Mă uit la Țuțu. Are alură de interlop. Privirea rece. Am mai văzut astfel de ochi la gangsterii ruși din ’90. Parcă urmăresc o scenă din ”Brigada”. Întinde mâna să se salute cu Andrei Năstase, acesta îl privește stupefiat în ochi. Țuțu pare să aibă tupeu, nu glumă. Năstase nu-i dă mâna. Țuțu se salută cu mine. Eu, ce să fac, îl salut. Apoi se întoarce la Năstase. De data asta își strâng mâinile. Țuțu se apleacă peste masă. Vocea sa, deși are inflexiuni de gangster wannabe, îi trădează emoțiile – își drege glasul de prea multe ori. ”De ce mă vorbiți de rău? De ce spuneți lucrurile acestea despre mine”, începe Țuțu. Năstase i-o taie scurt: ”dar cine ești și ce spun eu despre tine?” Țuțu își drege glasul din nou, nu se așteptase să nu fie recunoscut. Nu înțelege dacă este o glumă, o tactică, dar continuă: ”sunt deputatul Constantin Țuțu”. ”Așa, și ce vrei de la mine?”, se interesază Andrei Năstase. Între timp vine și combatantul pe care l-a sunat Andrei Năstase. Se oprește în ușă surprins de ce vede. Andrei Năstase, stă la o masă. În fața sa, în picioare, aplecat spre el, Constantin Țuțu. Până și eu mă gândesc că e cam dubioasă treaba.

Andrei Năstase îi spune lui Constantin Țuțu: ”spune-i prietenului tău să nu mă filmeze, că nu e frumos”. Într-adevăr, deputatul Nichiforciuc nu se mai ascunde, filmează deschis. ”Ca să spui după asta că te-am agresat? El filmează să avem dovada”, spune Țuțu. ”Dovada că ce? Am venit să stau la masă, voi erați în celălalt capăt. Mai întâi vă mutați aici, ca să mă intimidați? Apoi vii și mă deranjezi? Vedeți-vă de treabă”, îi spune Năstase. Țuțu încearcă să dreagă busuiocul: ”am venit aici că acolo mirosea prea tare a mâncare”. Năstase pufnește în râs și îi zice: ”sunteți sculele lui Plahotniuc”. Țuțu pare din ce în ce mai emoționat. Își tot drege glasul. ”De ce mă vorbiți de rău. Ce, eu nu am dreptul să fiu deputat? Ce, eu nu mă pricep? Doar avocații au dreptul să ajungă în Parlament?”, spune el, iar glasul său de interlop își pierde tăria. S-a rupt filmul meu cu gangsteri. Și eu care credeam că o să asist la ceva tare. Deci asta este toată șmechereala. Țuțu vrea recunoașterea meritelor sale de deputat. Ne uităm cu toții la Andrei Năstase să vedem ce-i zice. Acesta pare satisfăcut: ”Țuțu, tu în primul rând trebuie să-ți rezolvi problemele cu legea. Asupra ta planează suspiciuni de integritate. Eu tot timpul am spus că nu ai ce căuta în Parlament. Voi aveți acum justiția în mâini, mai întâi demonstrează că ești integru și după asta mai vorbim.” Au urmat niște explicații de-ale lui Constantin Țuțu despre cum o să se ducă în instanță, despre cum o să demonstreze că e curat, despre cum Jurnal TV îl ponegrește. Discuția este filmată cu telefonul de Nichiforciuc, căruia Andrei Năstase i-a aruncat de la masă în câteva rânduri: ”scula lui Plahotniuc!” Supărat, deputatul PD îi răspunde: ”dar, ce, nu am voie?”

A plecat Țuțu. Eu contemplez amuzat. Dacă tot ai de gând să te confrunți cu oponentul tău politic, de ce să te așezi la masa de lângă? De ce să-l filmezi pe nevăzute și abia apoi să-ți faci curaj și să te apropii? Ori e ceva copilăresc la mijloc, ori e o tactică pe care mintea mea nu are cum să o cuprindă. În fine. Țuțu părea decepționat de cum au decurs lucrurile. L-am întrebat pe Andrei Năstase dacă au mai vorbit vreodată până în acel moment. Mi-a spus că este pentru prima dată. Uh! Deci am fost martor la acest ”moment istoric”. Mda. Ghinion pentru Țuțu. Mare ghinion. De unde să știe, sărmanul, că un jurnalist asistă la ”confruntarea” sa cu cel care îi contestă dreptul de a se numi deputat? Deci, cam asta a fost discuția. Aș putea să spun, m-am suit pe o șa… Dar urmează un epilog. Tot timpul cât am stat de vorbă cu Andrei Năstase m-am simțit urmărit. La ieșirea din restaurant la fel. Liderul Platformei DA mi l-a arătat pe cel care era cu ochii pe noi. Stătea peste drum și filma cu telefonul. I-am făcut cu mâna.

Comentarii Facebook

comments

Next ArticleCând te ia la ochi regimul...