Până și comuniștii, și socialiștii din Moldova vor Unirea cu România!

20160410_132611

Sensul giratoriu de lângă Ploiești pare gata de exploatare… de la distanță. Din apropiere realizez că este în șantier. Prezint legitimația de jurnalist și sunt lăsat să trec de jandarmi. Urc. Câțiva muncitori adună pietriș cu lopata. Prind câte două pietricele, restul pică din lopată. Muncă de pomană. Mă uit în jur și sunt ușor nedumerit, chiar supărat. Ne-au spus că îl inaugurează. De unde? Muncitorii mai au cel puțin o lună de muncă. Un domn cu șapcă se agită lângă fanfară. Vrea să alunge presa de acolo. ”Vin autocarele cu moldoveni, o să facă un ocol, o să se oprească aici, să nu-mi stați în cale”, aproape că strigă domnul. Îl recunosc în sfârșit. Este președintele Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma. Ultima dată citisem despre el că era ancheta de DNA pentru delapidări, pentru corupție. Așa că îl întrerup un pic din agitație: ”domnule Cosma, în ce calitate sunteți aici?” Mă cântărește din priviri. Înmoaie tonul și îmi spune că a fost repus în funcție. Urmează o lungă explicație despre de ce este absolut normal că sensul giratoriu să nu fie terminat la timp. Cică e la fel în toată Europa.

Apar autocarele cu cei peste 400 de primari moldoveni. Fanfara cântă. Autocarele opresc în dreptul fanfarei. Primarii coboară. Câțiva sunt îmbrăcați în treninguri. ”Ne scuzați, așa ne e comod la drum lung”, parcă se scuză un edil. Privesc în jur. Nu credeam că sensul giratoriu suspendat o să le placă. Primarii par impresionați. O tânără blondă nu-și ascunde încântarea din ochii albaștri: ”sunt cea mai tânără primăriță din Moldova. Am 25 de ani”. Primarii se prind de mâini și fac o horă pe cercul suspendat. Eu mă prind asupra gândului că ar fi fost cu adevărat impresionați dacă erau duși la DNA. Să vadă acolo fața lividă a miniștrilor, a președinților de Consilii Județene prinși cu mâna băgată până la cot în bugetele statului. Pe sensul giratoriu de lângă Ploiești, președintele Consiliului Județean Prahova, încă anchetat de DNA, are însă chef de glume: ”pentru cei care nu sunt de acord cu acest pod, am pregătit 20 de suluri de hartie igienică.” După acest discurs înaripat toată lumea urcă în autocar. Îl caut pe George Simion, unul dintre organizatori. Îmi face o declarație îndrăzneață: ”ar fi venit 1000 de primari, dar cancelaria guvernului domnului Plahotniuc a făcut presiuni uriașe pe primari”.

A doua zi a vizitei primarilor din Moldova la București. Edilii sunt aduși în Parlament. Celebra Casă a Poporului. Câțiva fac poze sălii unde se ține ședința solemnă de înfrățire. Încep discursurile. Dorin Chirtoacă solicită fără menajamente bani de la primarii/frați români. Câțiva jurnaliști de lângă mine se miră: ”iar cere bani?” Le explic. Moldova este într-o groapă financiară uriașă. Nici FMI, nici UE și nici guvernul României nu mai dau bani guvernului domnului Plahotniuc. Totul după actele uriașe de corupție, după furtul miliardului. Așa că primarii din Republica Moldova speră să fie ajutați de primarii din România. Paradoxal, dar mulți primari din sală, inclusiv Chirtoacă, susțin regimul oligarhic care conduce acum Moldova.

La pauză fac cunoștință cu Lilia Brehova, primăriță a localității Gura Bâcului, raionul Anenii Noi, membră a Partidului Comuniștilor. Într-o română cu pronunțat accent rusesc doamna Brehova îmi spune că vrea Unirea și că toate rudele ei au cetățenia românească. Ba mai mult, vrea să o ceară și ea cât de curând: “știți, comuniștii au toți cetățenie română… Nu știți de asta? După ziua de azi este posibil să am probleme cu domnul Voronin. Dar nu ma tem.” Nu este singurul primar din sală care merge împotriva voinței partidului filorus din Moldova. George Simion, ne anunță de la tribună că la eveniment mai sunt prezenți și primari socialiști – colegii individului care a rupt harta României în Parlamentul de la Chișinău.

Ne facem o poză cu primărița comunistă de la Gura Bâcului, Anenii Noi. Aceasta mă mai uimește o dată. Îmi spune cu accentul său: ”mama mea s-a născut în 1942, în România! Știți de ce vreau Unirea? Pentru că aici se luptă cu corupția, iar în Moldova, nu!” Ah, aveam dreptate! Acum chiar îmi pare rău că primarii din Moldova nu au fost duși să vadă sediul DNA.

Comentarii Facebook

comments

Next ArticleUn bărbat din Republica Moldova și-a găsit copilul nou-născut mort, pe un pervaz din spital, uitat de medici