La Disneyland cu familia. Scurt jurnal de călătorie

IMG_8925

IMG_8967

IMG_9036

 

La Paris am ajuns cu un Airbus, un A320, al companiei Air France. Avionul era aproape plin, vreo 160 de pasageri. Se pare că românul apreciază ruta asta, București-Paris. A fost primul zbor al Nataliei. S-a simțit însă ca peștele în apă. Mai bine zis, ca pasărea în zbor. Am avut noroc și de un echipaj super drăguț. Extrem de atente, stewardesele de la Air France au întrebat-o pe Natalia de vreo câteva ori dacă are nevoie de pătură, de pernă. Și cum fetița mea nu este genul să refuze, am adunat vreo două trei pături și tot atâtea perne. A avut cu ce să se joace, că de păpușă s-a cam săturat. Așadar, zborul a fost perfect. Aterizarea sublimă. Natalia a aplaudat cu plăcere, fiind acompaniată de câteva zeci de mâini din avion. Aparent, încă se mai aplaudă la aterizare. Eu credeam că e valabil doar la Low Cost.

IMG_9326

Disneyland-ul este visul oricărui copil. Nu trebuie să fie copil mic de tot, de 3 ani, ca Natalia. Poate fi copil mare, de 30 de ani, ca mine. Te distrezi de minune, fie copil mic, fie copil mare în celebrul parc de lângă Paris. Când zic lângă Paris, folosesc un eufemism. De fapt, ai ceva de mers până la Disneyland. Aveți de ales, autobuzul ori trenul. Am preferat varianta autobuzului. Vezi împrejurimile și este mai ieftin. Apropo, fără mici ”franțuzisme” nu s-a putut în călătoria noastră. Wi-Fi-ul promis în autobuz a fost o simplă promisiune. Șoferul autobuzului fuma printre copiii care așteptau cu părinții să urce în autobuz și nici că se sinchisea. Ba chiar din greșeală, sper, i-a dat un cot unei turiste, de a tresărit femeia. Nu și-a cerut scuze. Trebuie însă să spun și ceva de bine de om. Mi-a plăcut, de pildă, că după ce și-a lăsat pasagerii să intre în autocar i-a verificat pe toți să aibă centurile cuplate. Pe de altă parte, oamenii erau foarte politicoși și civilizați. Cumva prea politicoși – un pasager i-a cerut șoferului voie să fumeze în stradă. Și-a aprins țigara abia după ce a primit aprobarea. Nu, nu a fumat printre copii.

IMG_8977

La autocar începe singura chestie care vă poate umbri distracția de la Disneyland: cozile. Multe, mari, mai peste tot. După coada de la autocar, a urmat coada de check-in în hotel, coada să intrăm în parc, apoi cozile la fiecare zona de distracție. Apropo de hotel. Ne-am cazat în unul relativ aproape de parc. Cu toate acestea luam de fiecare dată autobuzul parc-hotel. Totul pare gândit și eficient. Altfel, puhoiul de lume ar fi fost un coșmar. Numai ca să faci o poză cu un erou din desenele Disney stai 15 minute la coadă. Din fericire, copiii sparg gheața între ei repede. Discută, se joacă, deși nu se cunosc și nici măcar nu înțeleg ce își spun – unul vorbește româna, altul germana… Îți trebuie vreo săptămână ca să vezi și să te dai în toate tărășeniile disponibile în parc. Noi am stat 3 zile în Disneyland. Așa că nu am reușit să le încercăm chiar pe toate. Cel mai mult am stat la coadă la Ratatouille, aproape o oră. Este adevărat, a meritat așteptarea… Un fel de 3D în care simți că tu ești șobolanul alergat prin bucătărie. Urci într-un scaun și ești purtat prin desen, alături de personajele principale. Uimitor. Dacă vreți să nu stați la coadă, săriți cu banii. Cumpărați un fel de card care vă dă dreptul să treceți înaintea tuturor. Cardul nu vă ajută, desigur, să treceți rapid de verificările de la poartă – în Disneyland intri ca într-un aeroport.

IMG_9183

Mountain Russe a fost distracția mea preferată. Am stat la cozi de două sau chiar trei ori. Maia a fost încântată de tot ce a însemna râurile care te purtau prin locuri de poveste rupte din filmele Disney. Natalia, în schimb, s-a distrat de minune făcând poze cu toate personajele… era să zic în carne vie. Personajele costumate au fost ceva de vis pentru ea. Nu ratați momentele în care Donald, Daisy, Chip și Dale, Frumoasa Adormită și tot felul de reprezentanți ai lumii Disney mărșăluiesc pe jos ori în care alegorice. Toată veselia se răstoarnă în centrul parcului și trece ca o vijelie copilărească. Nu uitați să vă găsiți din timp un loc cât mai în față. Frumos este și trenul care te poartă prin tot parcul. V-am spus, este uriaș. Așa că noi am ales să-l explorăm din tren înainte de a ne avânta cu capul înainte. Pentru un copil poate fi foarte obositor. De fapt, este obositor. Atâta lume, atâta forfotă. Obosește un adult, darămite cineva mai mic. Așa că pe la ora 12.00-13.00, în una din zile, am întins o pătură groasă pe o bancă și… am adormit. Nu noi, Natalia. A dormit de minune, fără nicio problemă. Am prins și o zi cu soare, călduroasă, chiar dacă sfârșitul de martie nu e prea cald în Franța.

IMG_9054

Nu vă urez distracție plăcută dacă mergeți la Disneyland. Sigur va fi foarte, foarte plăcută. Pentru Disneyland trebuie să aveți picioare bune, o răbdare de fier și o să vă distrați de minune! Garantez!

Comentarii Facebook

comments

Next ArticleCampionatul de fotbal: de la televizorul alb-negru, la calculatorul Lenovo. Sau cum poți vedea EURO 2016 online?