Cum să-ți alegi meseria? Cu mai mult pragmatism ca să nu mori de foame peste 3-4 ani

S-au terminat emoțiile BAC-ului. Ai trecut. Nu ești printre spărgătorii de semințe. Sincere felicitări! Acum urmează ceva extrem de complicat. Ceva care îți va marca/schimba viața. Nu sunt cuvinte mari. Este vorba de alegerea unei cariere. Nu știu dacă s-a schimbat ceva între timp în școli, dar, pe vremea noastră, cu foarte puțin timp în urmă, acum 10-15 ani, școala îți dădea o hârtie în mână că ai dat BAC-ul și îți oferea cu generozitate un picior în fund. Ferice de cei care știau din timp și le plăcea o profesie. Oameni fără griji. Restul, 70-80 sau chiar 90 la sută, habar nu aveau ce facultate să facă, ce profesie să aleagă…

Școala, liceul nu îți oferă niciun sfat. Familia știe una și bună, drept sau ASE. Prietenii te cheamă la mare. Ministerul Muncii are o durere uriașă în cot de ce vrea piața muncii. Așa că peste 3-4 ani facultatea îți va pune în mână o hârtie unde va scrie că ești licențiat în ceva și îți va oferi cu generozitate un picior în fund. Nu vă puteți baza pe faptul că un picior în fund înseamnă un pas înainte. E chiar invers. Te vei trezi cu 3 sau 4 ani în urmă, când nu știai ce vrei să faci și alegeai la întâmplare o facultate. Nu râdeți. Este o adevărată tragedie națională. În loc să stabilim exact de ce specialiști este nevoie. În loc să-i consiliem pe puținii liceeni care reușesc să treacă BAC-ul. Noi scoatem pe bandă rulantă deținători de diplome inutile. Ajunși la facultate oamenii descoperă că nu e calea lor. Unii fac descoperirea asta când termină. Ceea ce e grav. Anul trecut, vara, am făcut cunoștință cu trei băieți danezi. Terminaseră liceul în țara lor și se plimbau prin România. Este o practică destul de răspândită în Vest. De ce să te arunci ca prostul cu capul înainte? Un an în care o să-ți cureți mintea, o să te descoperi, o să vezi ce-ți place cu adevărat s-ar putea să fie extrem de folositor. Până la urmă, nu pierzi un an, câștigi 3 sau 4.

Dacă ești în situația de mai sus. Dacă nu ești hotărât. Dacă nu te-ai decis, iată ce îți zic. Sună cinic, dar peste 5-10 ani o să ai o familie de hrănit. Dă-l naibii de drept! Dacă nu ești pasionat, dacă ești prea puțin aprig doritor de o carieră prin judecătorii, caută altceva. Dă-o naibii de ASE. O fi la modă, dar cu 1200 de lei pe lună nu vei putea să-i plătești copilului creșa.

Dacă aș fi proaspăt absolvent, cu diploma de BAC pe care încă nu s-a uscat cerneala, aș merge să vorbesc cu niște firme de Resurse Umane. E plin internetul de ele. Nu vă costă nimic dacă mergeți, chipurile, să depuneți un CV. Încercați să vedeți în ce domenii se caută oameni. Faceți un fel de cercetare. Unde puteți să vă încadrați? Dacă sunteți buni pe partea tehnică, aflați că inginerii reintră în modă. Dacă știți mai multe despre un calculator, nu doar unde este butonul Like, poate ar trebui să aflați că un IT-ist este căutat cu lumânarea de firme, unele dispuse să plătească generos pentru specialişti pricepuți. Dacă sunteți mai puțin tehnici, aveți anumite șanse în… Aici mă opresc. Că în publicitate, în PR, în jurnalism e full. Vă garantez eu că până să ajungeți un om priceput în aceste domenii trec vreo 10 ani, iar piața aceasta nu duce lipsă acum de angajați. În schimb, sunt căutați așa-numiții specialiști în zona de promovare pe rețelele de socializare.

Bun, să zicem că ai ales ceva. Ai 3-4 ani la dispoziție să te pregătești pentru piața muncii. Îți place ori ba, toți ajung aici într-un final – să vrea să se angajeze. Iată un secret aproape evident: patronii care nu găsesc angajați pe anumite poziții sunt dispuși să le dea mai mulți bani celor existenți. Ce te costă să înveți o limbă străină rară în 3-4 ani de frecat menta prin cluburi? Asta pe lângă profesia aia pe care te amăgești că o înveți. Ce te costă să cauți încă de pe băncile facultății niște firme dispuse să angajeze part time un tip ca tine? Nu-mi spune că nu găsești. Ce te costă să faci și niște cursuri mai practice? Cursuri care te vor pregăti cu adevărat, vor da greutate CV-ului tău? Nu uita de voluntariat. Dacă nu ești la medicină, nu te cred că nu ai timp pentru toate astea. Nu te cred. Uită-te în oglindă și spune-ți că nu poți învăța japoneza, de pildă.

Succes la căutarea profesiei ideale… pentru voi!

Comentarii Facebook

comments

Next ArticleLegenda lui Tarzan, poveste de adormit... spectatorul în sala de cinema