De ce nu se dau ajutoare sociale in bautura, tigari si pariuri sportive?

Pariuri sportive

”-E ultimul milion si il tin pentru ecografie!”

Sunt vorbele unei femei, tinere, insarcinate. Le-am prins din mers, cu urechea in timp ce, dimineata, ieseam din bloc. Statea pe banca si tragea cu pofta dintr-o tigara si sorbea dintr-o cafea la un leu paharul. M-am intors sa o mai vad o data. Am privit-o in ochi. Frumusica, vesela, cu zambetul pe buze. I se vedea burtica daca te uitai atent. Statea de vorba cu un tanar. Nu era trista sau disperata. Doar a constatat niste fapte.

Cand vin acasa, seara tarziu, dupa o zi lunga si grea de munca, trec pe langa multe, multe blocuri. In fata blocurilor stau relaxati pe banci barbati, femei. Am impresia ca toata strada este inecata de fum si de miros de bere sau vin. Asta e. Merg mai departe. Nu am puteri sa-i observ prea bine. Cea mai mare dorinta, dupa o zi de lucru, este sa ajung la dus, sa mananc si sa ma culc. Oamenii care stau in fata blocurilor sunt insa la fel de proaspeti si plini de viata la orice ora vin eu acasa.

De regula trec si pe langa un bloc de garsoniere. Banca din fata este plina tot timpul de asistati sociali. De unde stiu? Stiu, pentru ca mi-au spus chiar ei. Am avut intr-o zi curiozitatea asta, sa intru in vorba. Asadar, majoritatea sunt pensionati pe caz de boala, nu le ajung banii dati de la stat. Altii, care nu au fost la fel de ”norocosi” nu vor sa munceasca pentru ca oricum patronii ii platesc prost. Mi-e mila de ei. Se vede ca nu au bani. Dar nu pot sa nu observ ca de fiecare data stau de vorba in fata blocului cu berea si tigara in mana. Apropo, e mare inghesuiala si la pariuri sportive. Aceeasi oameni care stau cu berea, tigara in mana, ii vad si la pariuri. Pe asta chiar nu o s-o inteleg. Nu ai bani, dar mergi la pariuri? Cum?

Astazi, pe usile blocurilor din cartier am vazut anunturi. Primaria sectorului 3 imparte ajutoare. Pe hartie oamenii n-au ce manca. In realitate au bani de bere si de tigari. Nu am inteles niciodata, cum nu gasesc bani de mancare, dar isi permit tigari? De ce autoritarile publice nu le dau bautura sau tigari atunci? Sa nu se mai iroseasca banii publici pe mancare?

Desigur, oamenii trebuie ajutati, dar oare sunt ajutati cei care au nevoie? Oare serviciile sociale stiu cui impart ajutoarele? Ori, daca este an electoral, nu mai conteaza…

Comentarii Facebook

comments

Next ArticleGradinita de stat versus gradinita privata. Intamplari reale povestite de o mama