Călătorind prin Republica Moldova. Episodul 1. Șoseaua

IMG_20150818_144355

O săptămână întreagă am fost cetățean moldovean autentic. Am vorbit cu acșent, am fost la pădure, am cules perje, am tăiat porcul, am stins un incendiu și multe altele. A fost intens. Și când trăiam așa, ”moldovenește”, mi-a trecut un gând prin cap. Ce-ar fi să scriu despre asta? Observându-mă dintr-o parte, urmărindu-mă cu coada ochiului, am constatat că trăiesc o experiență interesantă. De ce să nu o împărtășesc cititorilor acestui blog? ”Călătorind prin Republica Moldova” va fi un fel de jurnal de călătorie. Episodul de azi este doar un prolog. Cel mai interesant abia urmează.

Am intrat în Republică prin vama Albița/Leușeni. Era o însorită și frumoasă zi de duminică. Nu știu cum e la alții, dar când intru în țărișoara asta mică, mă cuprinde o nostalgie și mă furnică pe la inimă. Îmi place Republica Moldova. Încă îmi place. Spre suprinderea noastră, vama a fost pustie. A fost ciudat să-i vedem pe vameși zâmbind. Ne-au salutat, ne-au întrebat de sănătate și ne-au urat: ”Drum Bun!” Ne-am uitat mai atenti la intrare, să nu fi greșit țara. Prejudecățile, bată-le vina. De parcă nu pot exista vameși plăcuți – atât în Moldova, cât și în România…

Am deschis geamul mașinii să trag un pic de aer în piept. Aer de ACASĂ. Mare lucru. Același aer. Nu este nimic schimbat în compoziția lui… Cum să nu? Spuneți-i inimii că e la fel. Nu te înțelege, sălbatica. Am inclus radioul. Din boxe răsuna ba muzică rusească, ba populară. Parcă a încremenit timpul.

Șoseaua de la vamă la Chișinău este bună. Probabil pentru a le dărâma celor abia intrați prejudecățile legate de infrastructură. Un drum bun, aproape gol, care nu trece prin localități, te invită să accelerezi. Păzea, din loc în loc, pe șosea, apar treceri pentru pietoni. Ciudate trecerile acestea: în stânga pădure, în dreapta pădure, la mijloc – zebră. Nu am văzut niciun om să traverseze. O fi pentru iepurași, râzi în sinea ta. Dar nu este de râs. Această șosea, între Chișinău și Leușeni, este păzită strașnic de una, două sau chiar trei mașini de poliție. Nu scapă nimeni.

 

received_1101303093267191

Nu a scăpat nici acest șofer de TIR. Cine știe pentru ce a fost tras pe dreapta? Cert este că polițistul vorbea extrem de concentrat cu cineva la mobil în timp ce șoferul stătea cu mâinile adânc băgate în buzunare.

 

received_1101303116600522

Pe fața acestui șofer se citea tot. Stătea resemnat lângă polițistul care îi completa Procesul Verbal.

 

received_1101303056600528

Această mașină de poliție intra în curtea unui restaurant. Era în apropiere de Chișinău. Și-o fi terminat tura, am zis noi.

Cam atât despre șoseaua de la Leușeni la Chișinău. Cam atât despre polițiștii care o păzeau cu strășnicie. Din fericire, dacă nu depășești viteza legală, dacă nu încalci regulile de circulație, nu are cum să ți se întâmplă absolut nimic.

Așadar, bine am venit acasă!

(va urma)

Comentarii Facebook

comments

Next ArticleNotari, veniți la muncă!