Călătorind prin Moldova. Episodul 5. Tăierea porcului

Rog cetățenii vegetarieni, cei care s-ar putea simți lezați de articolul de mai jos să nu-l citească. Este despre cum se taie porcul în Republica Moldova. Cum? Așa cum se tăia și pe vremea lui Ștefan cel Mare. Dar ca să nu avem alte discuții, așteptați următorul articol. 🙂

 

Porc2

”Porcule, dacă eram porc, mă tăiai tu pe mine”, filozofa fratele bunicului meu, Dănilă. Da, așa îl chema pe fratele bunelului Ion, Dănilă, și nu era deloc prepeleac. Filozofia lui era simplă. Un porc în gogineață, hrănit la timp, îngrijit, înseamnă mâncare pe masă o iarnă întreagă. Recunosc, este greu să vezi tot procesul… tăierii. Fericiți sunt cei care merg în galantare după carne. Cu permisiunea voastră sar peste detaliile sacrificării fără asomare. Asomarea este un fel de adormire a animalului înainte de a fi sacrificat. În apărarea țăranilor trebuie să spun că își trimit copiii cât mai departe ca să nu vadă. Toată lumea revine în jurul porcului când începe pârlirea. Atunci este altceva. Totul devine o bucurie a vieții. 

 

Porc3

Tăierea porcului, peste ceea ce știți, este un fel de ”artă”. Nu toată lumea se pricepe. Știu gospodari adevărați, care pentru o astfel de treabă își cheamă vecinii, rudele mai pricepute. Cum nu sunt foarte buni la așa ceva, îi lasă pe alții. Alții care transmit mai departe o tradiție ce ne vine din negura vremurilor. Încă de când turcii dădeau năvală peste răzeșii lui Ștefan. De pe vremea lui Ștefan Vodă puține lucruri s-au schimbat în această… operațiune. De fapt, o singura chestie este nouă. Lampa de gaz. Mai rapid decât pârlirea cu paie.

 

Porc4

Fără prea multă vorbă, porcul este bine pârlit. Se face negru ca după o zi strașnică de plajă. Cu niște cuțite bine ascuțite negreața va fi rasă. ”Fă-i bine manichiura”, se glumește la picioare. La final, ajunge să fie alb. Împărțirea sarcinilor într-o familie în care se taie porcul este complet… tradițională. Care feminism? Care egalitate gender? 🙂 Bărbatul își știe locul. Curăță porcul, îl spală bine, îl învelește. Femeia, între timp, îi aduce apă caldă, pregătește mâncarea, apoi se vor ocupa de prepararea cărnii. ”La noi, în deal, se mai toarnă câte un pahar când tăiem porcul”, este gluma de serviciu în aceste cazuri. ”La noi chiar două”, este răspunsul standard. Treaba merge bine cu glume. Cum altfel? Mai apare și o mică dezbatere despre politică, dar aceasta e oprită subit de concluzia cuiva: ”nu ai încredere în nimeni”. Învelitul porcului este faza preferată a copiilor. După ce este spălat, porcul se ține învelit câteva minute. E momentul în care copii urcă pe el. De ce? Nu știu. Mai e o chestie. Fetele primesc coada porcului să o mânânce. ”Să îți crească gâța frumoasă”, se spune în acest caz.

 

Porc5

Iată ceea ce îmi place cel mai mult la tăierea porcului. Vedeți poza de mai sus? I se spune Svejak, Prăjitură, Pomana Porcului sau Friptură. În diferite zone ale Republicii Moldova, diferit. Gustul este însă același. Bestial. Gust de casă. Gustul unic, din Republica Moldova.

Comentarii Facebook

comments

Next ArticleCe sunt Carla's Dreams? Români sau moldoveni? Ei se definesc: ”oameni!”