Burka în România: acceptați ori ba?

burka

Mergeam prin IKEA și am observat ceva. De fapt, pe cineva. Erau trei oameni care ieșeau în evidență. Două femei și un bărbat. Toată lumea se uita la ei ca la… ca la urs. Inclusiv subsemnatul. Nu m-am abținut și le-am făcut o poză ca să vă pot arăta despre ce este vorba. Așadar, în fața noastră, prin raionul de mobilă de bucătărie, își alegeau chestii două femei acoperite complet de o haina “arăbească”, cunoscutul voal islamic, numit și burka sau niqab. Nu știu exact. Erau însoțite de un bărbat. Cele două femei vorbeau în legea lor, probabil voiau să cumpere ceva, iar bărbatul, pur și simplu, le urmărea de aproape. Din ce știu, la musulmani femeia nu poate ieși singură din casă.

De prin jur curgeau șușoteli: “le-ai văzut cum s-au îmbrăcat”, “să-și pună cearșaful în cap la ele în țară, aici să ne lase”, “parcă am fi în Bagdad”, “și ce dacă s-au îmbrăcat așa”. Oamenii bodogăneau. Și nu era greu să-i auzi. M-am surprins întrebându-mă dacă am văzut până atunci pe undeva, prin România, femei care să poartă burka, niqab? Nu, nu văzusem. Era pentru prima oară când vedeam femei îmbrăcate din vârful capului până în picioare fără să li se vadă măcar ochii. Aveau un material negru pe față. 

Am mai văzut femei îmbrăcate în hijab – un fel de broboadă, cred, care le ascunde părul femeilor de religie islamică. Dar așa, cu fața complet acoperită, niciodată.

Păreau că vin din altă lume, de pe altă planetă. Printre româncele în fuste și pantaloni scurți, că era vară, foarte cald, cele două femei arătau bizar. Citisem cu numai câteva zile în urmă că Bulgaria interzise sau voia să interzică Burka. Scandalul a stârnit multă pasiune și controverse. Și nu numai în Bulgaria. În Franța, în Marea Britanie se discută aprig tema…

Mi-am dat seama că nici România nu este foarte departe de o dezbatere asemănătoare. Pentru asta, desigur, trebuie să vedem mai multe femei cu burka și nu doar în Ikeea, ci și pe stradă. Nu cred că e departe ziua aia. Până atunci, voi ce credeți? Au voie femeile să-și acopere chipurile dacă poftesc sau nu?

Comentarii Facebook

comments

Next ArticleTatăl meu, un guru al parentigului! Sau cum să ai încredere totală în copilul tău?