Sistemul de învățământ românesc are sindromul ADHD. Cazul de la Pitești

oameni-cu-adhdPovestea de la Pitești pare simplă în aparență. Elevii unei clase, sprijiniți de părinți, refuză să intre la ore și au organizat un protest pe holuri. Nu vor să-l accepte pe unul dintre colegii lor, care ar avea sindromul ADHD și care ar fi prea agresiv. Am citit mai multe reacții pe Facebook și am înțeles. Facebookul românesc a ales cu ce parte să țină: fie cu copilul exclus, fie cu copiii protestatari.

A alege să te poziționezi într-o tabără este un sport național românesc. Nu rezolvăm nimic dacă ne punem în tranșeele Facebookului și începem să dăm cu pietre unii în alții. Așa am făcut în cazul fumatului, cu cățeii maidanezi, ba chiar și atunci când s-a aflat despre divorțul dintre Brad și Angelina – unii au fost de partea lui Brad, alții de partea Angelinei.

Degrabă dătătorii cu părerea pe facebook, nu dau nume, îi știți, au îmbrățișat ”politicalcorectensul” și judecă totul prin prisma lui. Așa nu prea riști să-ți iei înjurături. Doar că ”politicalcorectnesul” este folosit de ipocriți pentru a-și acoperi superficialitatea. În acest caz se dă un copil cu ADHD, se dă un protest al părinților și elevilor împotriva copilului respectiv. Problema se introduce în capetele vânătorilor de like-uri. Rezultatul, după câteva secunde de procesare, este previzibil. Părinții și copiii care nu-l acceptă pe elevul cu ADHD merită să fie puși la stâlpul infamiei. Nu sunt de acord cu o asemenea abordare simplistă. Problema este mult mai complicată, iar poziționarea în tranșee nu face decât să ne consume netul. În loc să punem presiune pe autorități ca să integreze cum trebuie un copil, nu doar pe hârtie, noi ne certăm care dintre noi este mai bun, mai omenos, mai Isus pe Facebook.

Pentru că dacă e adevărat ce zic părinții, că ”odraselele lor”(termenul ”odrasle” a fost folosit de șeful Inspectoratului Școlar Județean din Argeș) sunt agresate în clasă, este grav. Aici trebuie să spun că nu înțeleg ce înseamnă ”agresați”. Părinții nemulțumiți ar trebui să fie mai expliciți. Am căutat și pe pagina lor de facebook, dar nu am înțeles cât de multă agresivitate este în comportamentul copilului cu ADHD.

Este logic, normal și civilizat ca un copil cu o dezvoltare intelectuală normală să fie printre copiii normali. Chiar dacă are ADHD. Sunt perfect de acord. Numai că în astfel de cazuri trebuie să existe reguli clare, iar acestea – respectate la sânge. În Vestul Europei, un astfel de copil nu vine într-o clasă enormă, de 30 de elevi. Apropo, atâția sunt în clasa de la Pitești. Ori dacă vine, nu este lăsat un singur profesor prost plătit și nemotivat în fața unei armate de copii. Ce ai făcut tu, Inspectorat, ca să le faci viața mai ușoară profesorului, copilului cu ADHD, dar și restul elevilor? Vii cu obligații și atât? Păi, Inspectorate, când nu faci nimic, matale nu pui în pericol doar siguranța a 29 de elevi. Îl pui în pericol inclusiv pe elevul cu ADHD.

Mi-e milă de toți copiii, și de cei 29 de elevi, și de cel cu ADHD. Ambele părți sunt victima unui sistem prost, corupt, ineficient, care nu rezolvă probleme. Acești elevi, în loc să se ajute unii pe alții și să crească armonios, au ajuns să protesteze pe holuri. Inimaginabil. Nu trebuia să se ajungă la asta. Sunt sigur că astfel de cazuri există în multe alte școli. Sunt convins că există mulți alți părinți nemulțumiți că ”odraslele lor” nu pot învăța din cauză că un copil cu ADHD nu poate fi integrat de sistemul ineficient. Foarte puțini au însă curajul să înfrunte problema pe față, să o facă publică. Mulți aleg să-și ia copilul și să plece. Așadar, nu părinții celor 29 de elevi sunt de vină, nu părintele elevului cu ADHD este de vină. Nici vorbă. Vina este a sistemului, care nu poate să-i educe și să-i integreze pe cei aflați în anumite situații. În școli este nevoie de oameni bine plătiți, este nevoie de profesori cu pregătire specială. Unde sunt? De ce nu au fost în școala din Pitești, ca să nu asistăm la această scenă grotescă. Să nu-mi spuneți că nu există bani pentru așa ceva. În fiecare zi văd la DNA zeci de saci cu bani care intră în Direcție pe picioarele lor cu sau fără cătușe la mâini.

Comentarii Facebook

comments

Next ArticleO să ajung să scriu cărți pentru copii. Din disperare!