Micul Paris vs marele București. Bătălia decorațiunilor de iarnă

paris-32

Ați citit cu toții știrea că Bucureștiul este pe onorantul loc 3 într-un frumos top al decorațiunilor stradale de Crăciun. A fost făcut de o revistă, iar oamenii ăia ne-au pus pe podium când au văzut ce strălucitor e micul Paris. Pe primul loc ar fi, cum altfel, marele București, adică Parisul adevărat. Am avut ocazia să-l vizitez recent și pot spune ce am văzut.

În primul rând, nu sunt genul căruia să-i displacă luminițele din București. Spre deosebrie de anii din urmă, pot spune că se vede efortul administrației locale de a-ți lua ochiul. Bucureștiul este ca o explozie de lumină. A bubuit peste tot cu ghirlande, beculețe, luminițe de Crăciun. Deci, mi-a plăcut. Cu ideea asta în cap am aterizat în marele București, aka Paris.

Ce să vă zic? Dezamăgire mare. Francejii ăștia nu știe să explodeze cu lumini așea ca noi. Francejii ăștia a fost foarte minimaliști și rezervați în a epata. Bre, mă așteptam să găsesc un pătrățoi din ăla luminos, mare undeva pe la Parij. Niciunde, frate. În Paris decorațiunile erau simple, dar parcă aveau și bun gust. Acum nu vă așteptați de la un jurnalist care scrie despre infrastructura, economie, resurse umane, mașini și asigurări să poată explica de ce gustul din Paris e bun. Habar n-am. Cert este că place ochiului. De asta pot să-mi dau seama, dar nu mă puneți să explic de ce…

Cel mai important, Parisul nu te orbește. Fiecare stradă are ceva anume. Un je ne sais quoi. O decorațiune specială, dar drăguță, pusă discret. Te cucerește fără să te lumineze cu catralioane de kilovolți. Mi-a plăcut. Decorațiunile erau personalizate pentru fiecare stradă. Parcă au fost puse de mâini umane, nu de brațe robotizate.paris-33

Am încercat să-l înjur un pic pe snobul din mine, dar nu am reușit să-l temperez. A învins și uite ce declară cu emfază. Este frumoasă încercarea noastră de a ieși în evidență: să urlăm până în cosmos cu luminile stradale. Dar când vrei să ieși în evidență… se întâmplă ușor să sari calul. Ca să-i laud totuși pe ai noștri, pot spune că sunt de departe cele mai frumoase decorațiuni pe care le-am văzut vreodată în București. Noi rămânem încă la stadiul de micul Paris. Nu că ar fi rău asta.

paris-34

În București nu scap de impresia că sunt într-o uriașă sufragerie în mijlocul căreia tronează un brad atât de luminos că te roagă vecinii să-l mai scoți din priză noaptea, să doarmă și ei. Pe de altă parte, dacă am fi concurat la lumeni, unitatea de măsurare a fluxului luminos, cu siguranță îi băteam pe infatuații de franțuji.

Comentarii Facebook

comments

Next ArticleRogue One. Un fel de Titanic printre stele