Rogue One. Un fel de Titanic printre stele

rogue1Mi-a plăcut Rogue One. Mult. Iar eu nu sunt un mare cunoscător Star Wars. Respectiv, nici fan înrăit, chiar dacă îmi place SF-ul. Ieri am avut șansa și ocazia să văd avanpremiera. Puneți punct aici și nu citiți mai departe, că urmează o căruță de spoilere și nu vreau să vă stric plăcerea.

rogue

Eu v-am prevenit să nu citiți? Da. Să nu mă acuzați de nimic. În primul rând, de ce Titanic printre stele? Păi, mor cam toți pe la final. Poate că era o comparație mai bună cu Games of Thrones. Că băieții răi îi omoară pe băieții buni. Dar în Rogue e mai multă dramă, tristețe și romantism tipic Star Wars.

Povestea începe leeeeeeent. Nu că ar fi rău. Pentru fani e chiar bine. Că lungește așteptarea și crește nerăbdarea. După aia te aruncă dintr-o parte în alta ca să contureze personajele, să le pună în scenariu. Aflăm că o fetiță este despărțită de părinți. Vedem cum îi este omorâtă mama. Tatăl este răpit de imperiu să le facă o armă mortală și puternică. Că e un om de știință deștept. După aia facem un salt de vreo 18 ani și o revedem pe fetiță mare. Cât a durat să vă spun chestia asta? 5 secunde? În film se lungesc pe vreo 10 minute, chiar mai bine. Nu știu, nu am contorizat.

Abia de aici începe partea interesantă. Cu incursiunile în zonele controlate de imperiu. Cu urmăriri spectaculoase. 3D-ul își face treaba cu prisosință. Te bagă în scaun, te ține încordat. Ideea filmului este că tatăl fetei a lăsat o breșă în arma mortală pe care până la urmă a creat-o. Și numai fetița sa va fi în stare să o identifice. Că are un nume de cod special: numele de alint din copilărie. Și dăi, și luptă, și trage din laser. Laser frate.

Din păcate toți eroii din film mor. Toți. Parcă aș fi vrut, totuși, să mai rămână cineva. Cavalerul ăla orb. Pilotul dezertor. Fetița devenită femeie în toată regula. Tipul care o ajută să recupereze breșa din sistem cu numele de alint din copilărie. Toți au murit. E trist, e de plâns, e de Titanic. Dar prea mulți. Apropo, se numește Rogue One că așa s-a gândit la un moment dat pilotul să-și prezinte nava furată de la imperiu. Apropo de imperiu. Apare și ălanegruderespirăgreu. Episodic. Dar merită. Este singura dată când vedem și noi sabie. Vjjjj.

Finalul nu vi-l mai spun, că e mișto. Te duce în Star Wars, seria. Și m-am suit pe o navă și v-am spus povestea-n grabă. E mișto, te ține, povestea este bine legată. Actorii sunt bine aleși. Robotul are umor. Nu o să regretați. Asta dacă nu cumva sunteți fani înrăiți ai seriei și aveți nu știu ce așteptări. Iar eu la finețuri nu mă bag. Forța fie cu voi!

ps: Despre poze. Dart Vader e mișto, dar înfricoșător. Noroc că mi-a venit în ajutor coleguțul Nițoiu. 🙂

Comentarii Facebook

comments

Next ArticleCum am scăpat di acșentul moldovinesc?