Cod roșu de egoism!

Canada 2
Acum două săptămâni, când mai întâi a fost ger, apoi a nins, primăria a decis să închidă școlile, grădinițele, iar mulți dintre bucureșteni au aplaudat decizia. Slavă Domnului, nu toți. Personal am fost împotriva acestei hotărâri, iar mai jos veți vedea de ce. Nu-mi dă pace acest subiect, nu pot trece cu ușurință peste el. Jurnalist fiind, m-am documentat nițel, am întrebat ici, colea și am realizat că nu eram chiar nebun când spuneam că este o măsură deplasată. Pentru mine este de neînțeles cum reușim să punem lacăt fix la ceea ce ne lipsește cel mai mult în România: educația!

Am povestit cu o bună amică din facultate. Stă cu familia în Canada. Este într-un oraș dintr-o zonă unde în anumiți ani nu există decât două anotimpuri: iarna și vara. Probabil ați auzit de Calgary. I-am spus că la noi, în București, au fost minus 18 grade noaptea și minus 9 ziua. Apoi a nins. Ceea ce a făcut primăria să închidă toate școlile și grădinițele. A râs. Mi-a zis că în ziua respectivă și-a trimis copiii pe jos la ”school bus”. Afară erau doar… minus 30 de grade. Mă rog, ce știu canadienii despre educație și învățământ. Nici primăria de acolo nu este prea înțeleaptă. În loc să închidă tot pe timp de iarnă. Că temperaturile ajung la minus 45 de grade, a luat decizia să facă un fel de coridoare suspendate între clădiri. Ca niște poduri pietonale. Coridoarele sunt încălzite și leagă fiecare clădire una de alta. Poți traversa tot orașul intrând și ieșind din clădiri fără să calci pe trotuar.

Coridor Canada

 

Canadienii ăștia. Niște eschimoși rămași de căruța românească. Auzi, ce le dădu prin cap. Să se gândească la oameni. Și tot primăria a decis să le dea un fel de taloane tinerilor care ajutau la deszăpezirea trotuarelor. Deszăpezeai trotuarul de Universitate, iar talonul îți permitea să te dai gratuit cu mașinile electrice ale primăriei. O nebunie, nu alta. Să-ți dea prin cap cum să-i convingi pe tineri să dea cu lopata…

Revenind la școli și grădinițe. Vă ziceam, nici vorbă de întreruperea învățământului în Canada. Argumentul ”dom’le, ce vorbești, ăia sunt obișnuiți cu frigul”, nu ține. Păi, la ăia minus 50 este o temperatură extremă. Cum ar fi la noi minus 20. Nici în aceste condiții nu pune nimeni lacătul pe ușile școlilor, grădinițelor.

Doamne, dar ce egoism ne-a lovit pe noi când s-au închis școlile. Maxim. Credeți că era îngrijorat cineva de cum se duc copiii la școală în România? De unde? Problema lor era să nu se aglomereze străzile cu părinți care își duc ”odraslele” la școală sau grădiniță. Deci, asta era. Propriul lor confort. Mă rog. O prostie, în condițiile în care nici măcar ei nu și-au scos mașinile.Canada

 

Apoi, când s-au deschis școlile, am văzut pe facebook discuții de genul, ”dar de ce-și duc copiii doar cu mașinile, să meargă și pe jos sau cu RATB-ul”. Ce fracturi logice au unii. Ei să-și încălzească bolfele în mașini, iar copiii pe jos. Păi, măi, aplaudacilor. Când nu se puteau scoate mașinile din cauza ninsorilor, era mai bine să stea copiii acasă, ca să nu le fie frig pe drum. Acum se pot scoate mașinile, dar ar fi bine să le înghețe un pic obrăjorii ”odraslelor”. Să declarăm cod roșu de egoism în România! Pentru că discuția despre închisul școlilor și grădinițelor nu era despre condiția copilului, ci despre binele propriu, când vrei să circuli ca bizonul pe străzi, dând blană Loganului, BMW-ului, Opelului, Fordului și așa mai departe. Egoism în stare pură.

Trec peste partea în care închidem școlile într-o țară în care durerea cea mai mare o reprezintă calitatea studiilor. Eu am avut o curiozitate în ceea ce privește grădinițele. Mulți părinți cu care am vorbit, majoritatea, ar fi vrut să-și ducă până la urmă copiii la grădi. Știați că până și vara există grădinițe deschise, unde îți poți duce copilul, dacă serviciul nu-ți permite altceva? Știați că majoritatea părinților își înscriu copiii în grădinițe aproape de casele lor? Așa că nu reprezenta o problemă să se ducă la grădi la minus 9 sau când a nins mai tare. Și, cireașa de pe tort. Am întrebat la câteva grădinițe particulare, care nu s-au închis cât primăria le-a închis pe cele de stat. Știți câți părinți și-au adus copiii la aceste grădi? Peste 80 la sută. Așadar, la privat se poate, e ok. La stat închidem tot, punem lacăt, că este mai simplu așa decât să căutăm soluții!

Comentarii Facebook

comments

Next Article5 zile în spitalul Elias. Mărturiile unei mame!