V-ați lua copilul la protest? Ce crede o femeie care a venit cu un bebeluș la protest? (video)

IMG_1356

Am văzut foarte mulți copii la protest. Dacă ar fi vrut să-și lase copiii acasă, unde ar fi putut găsi toți acești oameni, peste noapte, în București, o sută de mii de bone? Și apoi, cine să le plătească? Soros, corporațiile? Tinerii părinți și-au sacrificat timpul liber, dar mai ales timpul pe care l-ar fi petrecut cu copiii. Nu poți decât să-i admiri.

IMG_1341

Dar nu toată lumea are părerea asta. Am citit și continui să citesc pe facebook o mulțime de păreri acide și pornite împotriva părinților care își iau copiii la protest. Unii îi acuză pe părinți că și-au expus copiii la eventuale violențe, că din punct de vedere psihologic i-au traumatizat, că este prea frig și pun în pericol sănătatea micuților… Câte și mai câte. Niște ipocrizii. Părerea mea. Nu cred că acestor oameni le pasă de copii. Pur și simplu vor să mai demonizeze un pic protestatarii mișto din piață. Că prea e frumos protestul și trebuie să aruncăm cu ceva murdării în el.

Eu cred că acești părinți le-au oferit copiilor o lecție de civism și democrație. Micuții au învățat la modul aplicat și concret ce se întâmplă când poporul spune NU puterii. Iar argumentele de ce să nu-ți iei copilul la protest nu stau în picioare.

Riscul de a fi expuși la violențe. Greșit. Protestele acestea au uimit o lume întreagă prin caracterul pașnic. Singurele violențe au fost când câțiva derbedei au atacat jandarmii. Eram atunci în piață și am văzut. Dar este incredibil cum a reacționat mulțimea pașnică. A izolat conflictul, i-a îndepărtat pe copii. Orice ar spune adversarii protestelor, dar mulțimea a fost EXEMPLARĂ! Restul zilelor – nici urmă de violențe. Pentru copii a fost ca un spectacol, ca un festival, ca un exemplu viu că niște cetățeni își pot exprima liber, fără frică și civilizat nemulțumirea, iar autoritatea, puterea, nu are cum să pedepsească acest exercițiu democratic. A văzut toată Europa asta. Mai puțin adversarii protestului. Ei găsesc nod în papură, se folosesc de copii pentru a critica protestul și protestatarii.

Riscul de a fi traumatizați psihic. Complet greșit. Cine a fost în piață o să-mi dea dreptate. Erai ca la cel mai mișto concert. Oamenii zâmbeau, își vorbeau frumos. Dacă îți dădea cineva un cot din greșeală, că era aglomerat, își cerea imediat scuze. Copiii au multe de învățat în aceste condiții. Să fii atent cu cel de lângă tine este foarte important. Am văzut copii întrebându-și părinții lucruri despre jandarmi, Guvern, stat. Impresionante au fost pozele acelea cu copii care dădeau flori jandarmilor, polițiștilor. O frumusețe de activism civic învățat din fragedă copilărie. Apropo, vedeți aici un articol care încearcă să răspundă la întrebarea din titlu: este bine sau nu să mergi la un protest cu copilul? Pe scurt, în articol ni se spune că pentru copii este bine să învețe ce înseamnă democrație, proteste pașnice.

”Domnule, ce înțelege un copil? Trebuie lăsat acasă, la desene, de ce să-l cari în piață?”, îmi zicea supărat un domn trecut de 50 de ani, paznic la o instituție de stat. Nu are dreptate. Copiii, mai ales cei din ziua de azi, sunt foarte deștepți. Este de datoria noastră să le explicăm chestii. Chiar și chestii serioase precum democrația participativă, proteste, voturi. De ce iese lumea la manifestații? De ce s-a adunat în fața Guvernului? Deci, cum să nu-i spui așa ceva? Cum să nu-l scoți la protest? Mai ales că este sănătos pentru viitorul nostru. Vom avea o generație care nu va sta pe facebook și va fi implicată civic? Nu asta ne dorim?

Ne uităm la francezi și ne minunăm când vedem atâția oameni în stradă, pregătiți să-și apere punctele de vedere. Vedem în Franța o solidaritate impresionantă. Ne întrebăm de ce nu putem și noi? Putem. Dar este greu să surmontezi ani de comunism sălbatic. Sunt sigur că acești copii, care zilele acestea au fost la protest, vor avea o minte liberă, sprintenă și eliberată de aceste constrângeri comunistoide.

Am fost curios să aflu chiar de la tinerii părinți părerea lor despre acest subiect. Mai jos, o femeie pe care am găsit-o la protest împreună cu bebelușul ei, ne explică…

 

Comentarii Facebook

comments

Next ArticleConflictul între generații NU e scindare națională (Video)