”Balena albastră” este în capetele noastre

sursa foto: bbcccnn.com.ua

Am citit mult despre așa numitul joc ”Balena Albastră”. Pentru că știu rusa, am avut acces și la articole din țara în care a pornit ”jocul”. Părerea mea în acest moment este următoarea: da, a existat un pericol. Au existat copii care au jucat, care s-au speriat, care au alertat autoritățile. Dar până acum nu am fost convins că a existat cel puțin un copil mort din cauza acestui ”joc”. Cifrele sunt amețitoare. Unele publicații rusești au scris că au murit 130 de copii în Rusia.

Deocamdată nu există nicio condamnare. A fost arestat ”creatorul” jocului. Ori s-a vorbit de mulți așa-numiți ”curatori”, care le dau copiilor celebrele sarcini. Ultima fiind de suicid. Unde sunt? Unde sunt toți cei care ar fi ”determinat suicidul” atâtor persoane? 

Unii au căzut pradă teoriei conform căreia niște forțe obscure vor să le distrugă viitorul cu ajutorul internetului. În Rusia, această teorie arată că ”occidentul decadent” li se bagă în creierele tinerilor ruși și îi împinge spre suicid.

S-a creat și o isterie uriașă. Multe morți ale copiilor – nici măcar nu trebuia să fie vorba de suicid – erau puse în cârca ”jocului Balena Albastră”. De suicid ce să zic? Nici nu se căutau dovezi. Era suficient ca sărmanul copilaș să fi avut cont de Facebook, Vkontakte și era declarat victimă. Nu știu dacă serviciile rusești au fost atât de smart să fi creat toată isteria, cert este că se mulează foarte bine pe inițiativa Moscovei de a controla internetul.

Una peste alta. Mi se pare o greșeală să restricționezi complet accesul copilului la internet. În loc să-l înveți, în loc să-i spui ce e bine și ce e rău, îi creezi un dezavantaj. În lumea informațiilor, calculatoarelor, telefoanelor smart tu îl întorci în secolul 19. O decizie neinspirată, părerea mea. Nu cred că vrei să crească un inadaptat. Sau, la fel de rău, va folosi internetul pe ascuns.

Dacă pe un copil îl înveți să traverseze strada corect, să circule pe partea dreaptă. Îl înveți să meargă pe bicicletă. De ce să nu-l înveți ce și cum să facă pe internet? Este mai simplu să-i interzici. Din cauza balenei albastre din capetele noastre nu reușim să gândim rațional.

Comentarii Facebook

comments

Next ArticlePauza de sex... Cum ar fi în România?