Sclavii copiilor

I-am văzut în parc. I-am văzut pe la grădiniță. I-am zărit de multe ori pe stradă, cârând pungi și rucsacul în spate în timp ce ”ăla micu” lingea o înghețată. Uneori îi întâlnesc pe la mall, în vestiarele cluburilor de dans sau de sport. De fiecare dată lucrurile arată la fel. Copiii zbiară fără niciun motiv, iar ei se supun. Dacă se lasă cu ceartă, copilul îi vorbește de sus. De multe ori copilul poate pune punct discuției cu un: ”lasă-mă în pace, ți-am zis!” Când nu mai suportă, sclavii copiilor aruncă un: ”o să te spun la tac’tu”. Merge și varianta: ”te spun la mă-ta”.

Cine sunt ei, sclavii copiilor? Nu știți despre cine vorbesc? Am în vedere o anumită categorie de bunici. Știți și voi, tipul acela de bunic, sclavul nepoțelului său. Poate că sună prea dur, dar ziceți și voi că nu-i așa…

Poza de la articol este făcută de la distanță și nu se vede prea bine. Găliganul de nepot merge pe drum fără nimic în spate, pe când bunica îi cară ditamai rucsacul. Clasic.

De ce ajunge bunicul sclavul ”ăluia mic”? Este și vina bunicului într-o mică măsură. Există o confuzie între a-l iubi și a-i satisface toate capriciile nepoțelului. Când suporți orice pentru că este mic și nu înțelege, greșești. Dimpotrivă, înțelege foarte bine.

Dar asta nu este totul. În parc, observasem un bunic de tip sclav. Cel mic urla la el deseori. Uneori încerca să se impună, dar era repezit și tot timpul, dar tot timpul din disputele verbale câștigător ieșea ”ăla micu”. Mi-era milă de bunic și nu știam de ce a ajuns în situația asta. Până când l-am auzit pe tatăl copilului vorbind cu bunicul. În vocea tatălui am recunoscut multe note de superioritate, nerăbdare, chiar dispreț pe care le auzisem în cuvintele copilului.

Lucrurile au fost clare. Copiii copiază la indigo comportamentul părinților. Așa au văzut că se vorbește cu bunicii în familie. Așa că o să se comporte ca atare. Știți care este partea cea mai tristă? Că acești părinți vor ajunge la rândul lor… ”sclavi”. Când vor deveni bunici, vorbele tari li se vor întoarce ca un bumerang chiar de la copiii lor.

Comentarii Facebook

comments

Next ArticlePână când... smartphone-ul ne va despărți