Câteva lucruri pe care să le știi despre Eurovision ca să nu mai fii hater!

Îmi place Eurovisionul. Cred că s-a văzut pe Facebook, unde am comentat fiecare piesă. Îmi place de prin 2000, când am văzut primul concurs. De atunci nu am ratat aproape niciunul. Acum, concursul nu trebuie să placă la tătă lumea. Tătă lumea are gusturi de tăti felurile. Ar fi culmea să ne trezim într-o zi la fel. Am muri de plictiseală. Cu toate acestea, trebuie să învățăm odată, dracului, să ne respectăm gusturile și opțiunile. Nu de alta, dar am blocat pe cineva pe facebook. Cineva care intrase cu picioarele pline de noroi la mine în sufragerie și pretindea să se urce pe mobilă ca să-mi vorbească de sus. Iată câteva mituri, paradoxuri ale Eurovisionului pe care trebuie să le știți ca să nu mai fiți hateri.

În primul rând, ”nu mă interesează Eurovisionul” este ca aia ”de mâine îmi șterg contul pe Facebook”. Băăă, hu kers? Adică, pă a noastră, cui îi pasă? Ai văzut că tătă lumea este pe Facebook, iar tu vrei să ieși cu ceva în evidență și faci un anunț de să ne înghețe sângele în vene. Ne lași! Oricum revii peste 2 zile și o să ne spui ce mișto e viața fără Facebook. Bineînțeles, o să ne spui asta pe Facebook. Așa e și la Eurovision. Băăă, la Eurovision se uită peste 200 de milioane de suflete. Ca să știți, pe bătrânul continent doar campionatul European de Fotbal este atât de popular. Așa că, este de înțeles hatereala. Pur și simplu, oamenii țin să iasă în evidență. Să fie contra curentului. Înțeleg să nu-ți placă. Nu înțeleg când îmi spui la fiecare postare pe facebook că nu-ți place, că nu te-ai uitat, cu toate acestea ai stat până la final ”să nu te uiți”. Ipocrizie. Dacă nu-ți place, nu vorbești despre asta și basta.

A doua chestie. ”Eurovisionul este geopolitică și țările se votează între ele, iar rezultatul este previzibil”, este un tip mai soft de hatereală. Da, unele țări se votează între ele. Dar, na, este și normal. Cum să nu țină vecinii între ei? Altfel ar însemna că sunt în război. Vezi Ucraina și Rusia. Pe de altă parte, este foarte probabil ca românii din Republica Moldova să fi auzit deja piesa românească de la Eurovision, deci, să voteze în consecință ceva cunoscut urechii. Cu toate acestea, Eurovision a diluat la maximum votul geopolitic. Treaba cu semifinalele și finala este bestială. Ce am observat după noile reguli? Că țările din fosta Iugoslavie nu mai pot să se voteze între ele așa de ușor. La fel și țările din fosta URSS. Și apoi, unele state dau 12 puncte vecinilor și, în rest, împart punctele rămase după bunul plac. Altfel zis, piesa care contează va urca în clasament și cu 10 puncte de la fiecare. Nu trebuie să ia 12. Anul acesta, de pildă, Republica Moldova nu a luat 12 puncte de la juriul niciunei țări. Totuși, cu punctele publicului a ajuns pe 3. Și ce vecini are Moldova? Uimitor, nu? Și încă o chestie. Arătați-mi un singur câștigător care a luat Eurovisionul câștigând bazându-se exclusiv pe votul vecinilor! Nu există. Piesa câștigătoare este aia care chiar place. Iar în acest an a plăcut Portugalia. Până la urmă, câștigă piesa care întrunește votul majorității. Asta e regula de bază.

Al treilea lucru. ”Iar a câștigat cineva care nu merita! Ăla din Portugalia e caz social și li s-a făcut milă la oameni” este o hatereală din domeniul fantasticului. Adică, dacă nu ați ales ce piesă mi-a plăcut mie, gata, Eurovision sucks. Că, deh, eu știu mai bine ce piesă trebuie să câștige. Iar voi, cei cărora v-a plăcut portughezul, habar nu aveți de muzică. Mda, micule Stalin, ce nasol este în democrație, unde trebuie să accepți gusturile și părerile altora. Mie, de exemplu, mi-a plăcut Belgia și o să ascult piesa asta mult și bine pentru că are ceva ce mă face să mă simt bine. Dar asta nu înseamnă că nu accept și nu înțeleg de ce oamenii au votat cu portughezul. O piesă frumoasă, sensibilă, cântată în portugheză, o limbă extrem de melodioasă. Cât de problemele de sănătate ale lui Salvador, parcă așa îl cheamă, am aflat de ele abia a doua zi după concurs, când am înțeles de unde venea sensibilitatea uimitoare. Inima artistului este foarte fragilă. Da, mi s-a făcut milă de Salvador. Pentru că sunt om și cred că este normal să mi se facă milă. Pe de altă parte, piesa chiar este de o profunzime aparte și a câștigat inimile a milioane de europeni. Mă rog, și australienni. Nu știu câți au aflat de problemele lui Salvador înainte de concurs. Bănuiesc că nu foarte mulți. Puțini stau să citească despre Eurovision și să se documenteze cine și de ce cântă. Așa că ”e un caz social” nu ține. A câștigat pe bune. Părerea mea.

Patru. Aici este o hatereală românească pe care greu o pătrunzi. Românii de pe ambele maluri ale Prutului, din România și din Republica Moldova, s-au supărat că juriul din România nu a acordat 12 puncte Republicii Moldova. Să vezi paradox românesc unic în lume. Cei care sunt nemulțumiți că la Eurovision se votează geopolitic, ajung să ceară vot geopolitic când vine vorba de România și Republica Moldova. Duble standarde! Personal nu am nicio problemă că juriul nu a acordat 12 puncte Republicii Moldova. Asta e. Nu era musai. Singura chestie pe care vreau să o înțeleg: de ce au acordat 12 puncte Olandei? Atât. Mi s-a părut un vot complet aiurea, pe care nu l-am înțeles. Vreau și eu o explicație logică de la specialiștii din juriu. Fiind un concurs public, cred că am tot dreptul să cer.

Comentarii Facebook

comments

Next ArticleDar tu îți ștergi pozele cu fostul/fosta de pe rețelele de socializare?