România – statul… la coadă după pașaport. Sau ce se întâmplă când după o oră ai ajuns la ghișeu și funcționarul îți spune să vii mâine! (video)

Să-ți faci pașaport în luna mai, în București, este un adevărat coșmar. Cozile sunt mari. Dar de ce zic mari? Sunt gigantice. Sfatul meu, pregătiți-vă vara sanie și iarna pașaport. Altfel o să stați în rând până o să amețiți. În martie, în aprilie, mai treacă, meargă. Scăpați ușor. În mai, însă, începe nebunia. Toți românii realizează că peste o lună zboară undeva și au nevoie de pașaport. Este vorba în special de părinții cu copii!

Dar vina nu este a oamenilor. Exclud asta! Este logic și normal, dacă mai ai o lună până la concediu, să începi să te pregătești și să-ți faci pașaportul. La fel de normal ar fi ca statul să ia în considerație această nevoie a cetățeanului plătitor de taxe și să suplimenteze numărul de ghișee. Ar putea, de asemenea, să găsească o metodă ”informatică” de obținere a pașaportului. De ce, de exemplu, nu poți să-ți obții pașaportul online? De ce? Nu-mi spuneți că nu se poate, că mă iau toate pandaliile. Nu există ”nu se poate!” Avem cel mai bun internet din lume și un stat care nu știe să-l folosească. Este inuman și complet aiurea să stai cu copiii la coadă o oră ca să obții pașaportul. Pur și simplu, degradant.

Din păcate, statul ”merge și așa” se întâlnește cu statul la coadă. Acest stat român, care decide să-i arunce pe funcționari în fața cetățenilor obosiți să aștepte. Ce iese? Nervi, evident. Filmulețul de mai jos este despre ce se întâmplă când funcționarii sunt înfruntați de cetățeni care au stat la coadă și o oră, dar… s-a terminat programul. Cetățenii, pe bună dreptate, cer, dacă tot sunt în incinta instituției, să fie serviți. Funcționarii o țin pe a lor: nu contează când ați ajuns în fața ghișeului, contează că ni s-a terminat programul. Plecați până în Pipera sau veniți în altă zi. Altă zi, alt timp pierdut, altă oră de stat la coadă.

Din fericire, în acest caz, funcționarii au cedat până la urmă și au acceptat să le ia datele cetățenilor pentru pașaport. Dar au făcut-o din timpul lor liber. Mâine s-ar putea să nu mai vrea. Ce se va întâmpla atunci?

Așadar, un birou de pașapoarte undeva în București, ora 16.00, mai este o jumătate de oră până la terminarea programului. Funcționarii anunță familiile care așteaptă la ușă(erau trei familii) că mai fac trei pașapoarte și atât. Nu mai e timp pentru restul, că se termină programul…

Am filmat discuțiile cu telefonul mobil ca să vă arăt ce se întâmplă când sistemul este inert, prost gândit și deloc orientat spre nevoile oamenilor. Și când spun oameni, îi am în vedere atât pe funcționari, cât și pe cetățeni.

Comentarii Facebook

comments

Next ArticleFericiți cei cu depresiile... că au timp de ele