Copiii de azi au o copilărie mult mai interesantă decât a noastră… Interviu pentru mamaplus.md

Cum a arătat copilăria dumneavoastră?
Am copilărit la țară, la firul ierbii. Vara cu sapa sau cu vaca, iarna înghețam la săniuș și îmi dezghețam ciorapii de lână pe soba de acasă. Am prins vremurile când satele erau deconectate de la lumină. Stăteam mult fără televizor, singura sursă de distracție și conexiune cu lumea mare. Citeam mult. Citeam la lampa de gaz sau la lumânare. Mai țin minte că mama, tata ne spuneau povești, poezii și ghicitori până ne plictiseam și adormeam. Nu, nu a fost rău, dar se putea mai bine.

Prin ce se deosebește copilăriia fiicei dvs de copilăria dvs?
Când mă uit la Natalia, care face balet, pian, înot de la 3-4 ani, toate cu atâta interes și pasiune, din propria inițiativă, mă gândesc că noi am trăit în altă lume. E bine că a dispărut acea lume. Oricât de mult mi-ar plăcea să spun că nouă ne-a fost mai bine pentru că săream cu elasticul, că ne jucam de-a războiul sau că făceam găluște din apă și praful din drum, nu pot. Nu pot pentru că astăzi cei mici știu engleza de la 4 ani. Natalia între timp a învățat rusa doar de la desene animate. Și asta fără să depună mare efort. Copiii de azi sunt dezinvolți, siguri, îndrăzneți, iar părinții nu le spun că e “rușine” să faci cutare lucru. Copiii nu mai sunt la fel de inhibați. Vorbesc liber și deschis cu un adult. Nu mai există chestia aia: adultul are dreptate doar pentru că e adult… Azi e cu totul altfel. Ce bine că e anume așa.

Vă e dor de copilărie?
Ce vreau să spun este că viața merge înainte și nu e neapărat nevoie ca omuleții ăștia mici să rămână la elasticul și găluștele din drum. Relicvele copilăriei noastre. Atunci a fost atunci, azi e cu totul altceva, iar mâine… mâine va fi și mai interesant. Important este să trăim în armonie cu noi și să o cultivăm în familia noastră.

Restul interviului îl găsiți aici.

Comentarii Facebook

comments

Next ArticleMicuții înjurători