Copilul obez – o normalitate în zilele noastre

sursa pozei, aici

– Tati, vrei să-ți dau niște cipsuri? îl întrebă un bărbat pe băiețelul lui de vreo 2 ani.
– Îhî, abia spuse cel mic, că taică-su îl și îndopă cu o jumătate de pungă.

Eram la un loc de joacă într-un mall și mă uitam speriat la copii. Foarte mulți erau supraponderali la niște vârste prea mici. Băiețelul din dialogul de mai sus nu ajunsese un mic omuleț Michelin, dar nu avea mult. Și un orb ar fi văzut asta, mai puțin taică-su.

Nu am cifre exacte, mi-e și frică să caut date. Din ce văd în jur pot spune cu tristețe că avem mulți copii… cu probleme cu greutatea. Pe românește spus, grași. În grădinițe, în școli, la locurile de joacă, peste tot mă trezesc că mă întreb, de ce sunt atât de mulți? Mă gândesc, totuși, că părinții nu-și doresc asta, dar nu-i pot refuza pe copii. Au făcut greșeala de a-i îndopa de mici cu tot felul de chestii nesănătoase, iar când copilul crește, este greu să-l convingă să mănânce sănătos, să facă sport. Și, uite-așa, acești părinți și-au condamnat copilul la obezitate.

Îmi amintesc că pe vremea copilăriei mele, de regulă, aveam un singur copil mai obez în clasă. Grasul, că așa îi rămânea porecla, era un fel de mascotă. Deși îl necăjeam mereu, era un tip bun la inimă. Îl luam cu noi când mergeam să ne batem cu alți copii, că era mare și mai fioros. Îl puneam în poartă, că nu voia să stea nimeni. Habar nu am cum se făcea, dar Grasul știa și cele mai multe și mai haioase bancuri. Mulți dintre copiii grași ai copilăriei noastre luptau cu kilogramele, unii au câștigat, alții au rămas… obezi.

În drumul meu spre muncă trec mereu pe lângă o școală și îi văd pe copii încolonați la sport. Ei bine, în fiecare clasă nu mai există doar un singur gras. Sunt mai mulți. Săptămâna trecută, într-un grup de copii, era jumi-juma.

Înțeleg că unii copii au probleme medicale. Știu că s-ar putea să aibă probleme hormonale sau tot felul de chestii triste. Totuși, nu pot să-mi scot din cap imaginea bărbatului care își îndopa copilul mic cu chipsuri. Unii oameni se fac sau chiar nu înțeleg că aceste momente sunt primele cărămizi puse la clădirea obezității. Sărmanii copii cu părinți iresponsabili…

Comentarii Facebook

comments

Next ArticleCopiii de azi au o copilărie mult mai interesantă decât a noastră... Interviu pentru mamaplus.md