Tu știi ce mai face adolescentul tău?

În fiecare noapte, pe la ora 12.00 – 01.00, mă trezesc și închid geamul. De undeva, de lângă bloc, se aud hăhăituri de fete și băieți. Hăhăituri destul de puternice, că altfel nu m-aș trezi din somn. Din când în când mai răzbate câte un chiot sau niște sticle sparte. Semn că au terminat berea. Mda. A venit vara, iar după 15 iunie va fi și mai crunt. Se vor aduna tot mai mulți. Mult mai mulți.

Sunt puști, puștoaice care stau seară de seară, noapte de noapte printre blocuri și pierd timpul. Timp care se întinde undeva între 24.00 și 03.00 dimineața. Îmi vine greu să-mi închipui cam ce fac niște puști atâta amar de vreme, bând, hăhăind, urlând… Nu sunt o ”babă comunistă”, dar chiar nu înțeleg. Știu că adolescenților le place treaba asta. Se adună și ”socializează” în răzvrătirea lor pubertară. Totuși, seară de seară? Noapte de noapte? Chiar nu au nimic mai bun de făcut cu viața lor în timpul zilei? Nu fac un sport? Nu își ajută părinții? Nu învață un instrument muzical? Ceva care să le prindă bine în viață. Ceva care să-i obosească pe timpul zilei să nu mai urle noapte de noapte spre disperarea unora ca mine?

Chiar nu înțeleg. Și nu înțeleg pentru că, în adolescență, nu aș fi rezistat la aceste maratoane de stat printre blocuri, la spart semințe și la băut bere până la 3 dimineața. Nu aș mai fi putut lucra, învăța în timpul zilei. Aș fi căzut mort de somn. De asta și concluzia mea, ziua acestor copii este plină de… nimic.

Dar nu-i judec. E ok să vrei să nu faci nimic când ești puști, să vrei să te distrezi cât mai mult. De fapt, cam tot timpul. Să nu-ți pese de viitor și să îți bați joc de timpul tău prețios. Este absolut normal. Aproape toți adolescenții au asta în psihologia lor. 

Pe de altă parte, nu-i înțeleg pe părinții sau tutorii acestor copii. Treceam într-o seară, foarte târziu, iar în lumina farurilor CojoCar-ului i-am văzut pe puști. Fete și băieți, de 13, 16 ani. Ce fac ăștia la ore atât de târzii fără să-i întrebe nimeni dacă nu cumva au fost furați de acasă de ISIS? Cum să fii părinte sau tutore și să dormi liniștit știind că fata sau băiatul tău minor vine în fiecare zi acasă la ora 4 dimineața? Asta mă depășește complet. Copilul tău, carnea și sufletul tău rătăcește fără rost printre blocuri la miezul nopții, iar tu îți vezi de somn… Las-o naibii de treabă. O fi inconștienți copiii ăștia care mă trezesc în fiecare noapte să închid geamul, dar părinții lor sunt de zece ori mai inconștienți.

Comentarii Facebook

comments

Next ArticleCe legătură este între umilirea fetei de la Ploiești și haterii de pe Facebook?