BAC-ul ca metodă de tortură a copiilor

Poză simbol! SURSA

Am văzut multă lume bună care se laudă pe facebook zilele acestea cu notele copiilor lor după examenul de BAC. Fata mea/băiatul meu a luat nota cutare(foarte bună) și va merge la facultatea cutare(extrem de prestigioasă), spun părinții pe facebook. Este clar, oamenii sunt extrem de mândri și, desigur, au motive întemeiate. BAC-ul este încununarea unor eforturi uriașe din timpul anilor de liceu, școală. Când spun uriașe diminuez amploarea muncii copiilor. Iar asta este partea nevăzută și tristă a acestor anunțuri pline de mândrie paternă: ”fiul meu/fiica mea are note bune la BAC”.

Problema este că notele bune la BAC ne-au întunecat mințile. Doar asta ne interesează din educație. Numai spre asta tindem. Nu știu dacă este vina noastră. Dar sigur o mare parte din vină o are sistemul de învățământ. La cât învață astăzi cei mici, la câtă muncă depun, la ce teorie absurdă este băgată cu polonicul în creierașele lor sprintene… Mă înfior. Ce teorie? Teroare de-a dreptul. Sincer, nu aș vrea să fiu în pielea lor. Toți cei care comentați aiurea cum că nu o să aibă cine să vă plătească pensiile, vedea-v-aș la BAC. Nu munciți nici 10 la sută din cât bagă sărmanii copii. 

Unii elevi sunt pregătiți de părinți pentru BAC încă din școala generală. Vorbesc cu părinții lor prin parc, pe la locurile de joacă și mă înspăimânt. Preparatori, lecții acasă și nimic altceva, lacrimi că nu reușește să înțeleagă ce spune doamna, teama permanentă că al lui va rămâne în urmă de ceilalți, nu o să recupereze și îi va fi greu la BAC. Ce vreau să vă zic? Că este inuman să ne terorizăm copiii în halul acesta.

Metodele din învățământul românesc sunt de pe vremea lui Pazvante Chioru. Cu adevărat traumatizante. Imediat după examene, 95 la sută din toată teoria pe care și-o bagă elevii în cap este aruncată în niște sertare ale creierului de unde nu va mai fi scoasă niciodată. Și atunci care este rostul? Ne lăudăm pe facebook, ne mângâiem copiii, orgoliul nostru și atât? La facultate vor învăța chestii înguste, asta dacă vor învăța ceva.

În loc să-i învățăm pe copii lucruri pe gustul lor, să le cercetăm aptitudinile, să vedem ce le place și să-i orientăm spre acestea, noi preferăm să-i băgăm între patru pereți. Îi punem în niște bănci. Le băgăm informații inutile cu duiumul. Facem un examen draconic. Cei care au avut noroc de părinți cu bani pentru ore suplimentare, trec mai departe, restul – nu. A se vedea reușita elevilor din zona rurală. 

An de an istoria se repetă. Părinții se laudă cu notele copiilor pe facebook, se laudă rudelor, iar copiii răsuflă ușurați că au scăpat de BAC. Apoi alți părinți și alți copii le vor lua locul într-un cerc vicios al școlii medievale românești din anul de grație 2017. Asta nu mai e școală. Este o devărată tortură la care îi supunem pe copii!

Comentarii Facebook

comments

Next ArticleSunt cetățean european și am drepturi... O comparație în aprozar