Justiția de pe facebook

Opinia publică de pe facebook poate fi năprasnică. Dacă, Doamne ferește, ți se întâmplă ceva spectaculos, dur, neplăcut, te decizi să verși totul pe facebook, iar povestea ta se viralizează… Maică Sfântă! Trebuie să ai nădragii tari. Să nu se rupă. Nu contează că ești o victimă. Va trebui să dai samă unor mii, ba chiar unor sute de mii de oameni. Repet, chiar dacă ești o victimă, trebuie să fii conștient/conștientă de asta.

Oamenii nu o să dea o ceapă degerată pe sentimentele, pe fricile, pe trăirile tale. Vei fi în centrul atenției și presiunea publică va fi uriașă.

Povestea ta, ajunsă în spațiul virtual, nu va mai fi a ta. Va dezbătută, reluată, întoarsă din toate părțile. Pregătește-te în acest sens.

Dacă ești agresorul, păi, mă interesează mai puțin. O meriți. Deși, aici trebuie să spun un lucru. Jurnalismul te învață o chestie utilă. Când citești o poveste dintr-o singură parte, o dai mai departe cu ”DACĂ ESTE AȘA”. Pentru că niciodată nu știi ce s-a întâmplat cu adevărat acolo. Nu există filmări, nu există punctul de vedere al agresorului, iar diavolul este ascuns în detalii. În fine, ”justiția” de pe facebook se face oricum foarte repede, să nu uităm asta. De multe ori fără prea multă analiză a datelor.

Apropo, de ce suntem așa de rapizi de la tastatură, iar când este nevoie de noi în viața reală, ne uităm în altă parte? Ipocrizie? Frică? Nepăsare? Nu știu, cert este că implicarea de pe facebook este virtuală și… acolo rămâne. Este ca atunci când la un protest dau ”partikip” 10 mii de oameni și abia vin 100.

În concluzie, stau și mă gândesc, la cât de repede se aprinde lumea pe facebook, este ușor să arunci o petardă și să manipulezi românul. Puțini vor recunoaște că au fost fraieri când se va afla adevărul. Vor susține în continuare varianta manipulatorie doar ca să nu arate că s-au lăsat păcăliți. Poate nu știați, dar pe facebook toată lumea este deșteaptă, frumoasă, plină de virtuți. Ce păcat că sunt la ani lumină de această imagine în lumea reală!

Comentarii Facebook

comments

Next ArticleBAC-ul ca metodă de tortură a copiilor