O femeie a fost agresată verbal de un ”bărbat” în trenul București – Constanța! Ce a greșit în abordarea acestei situații conflictuale?

foto simbol, sursa: dailypost.co.uk

Istorioara din tren, pe care am citit-o pe facebook, m-a supărat. Nu vă ascund. M-am gândit la soția mea, la fiica mea, la mama mea, dar și la alte femei dragi. Dacă erau ele în locul celei care a pățit-o… Pentru că nu mai găsesc postarea, o să vă explic în câteva cuvinte ce s-a întâmplat. (Vă rog, dați în comentarii linkul la postare, în caz că știți despre ce vorbesc)

Așadar, trenul București-Constanța. O femeie cu un copil de doi ani stau la o măsuță din vagon. Copilul vrea să deseneze. De femeie se leagă un ”bărbat” care nu mai contenește cu apropourile, apoi cu insultele. La început i se bagă în suflet cu ideile lui despre faptul că un copil nu este al mamei, ci al societății. Apoi că femeia este ”nef..tă” și multe altele neghiobii la adresa femeii, chestii urâte pe care nu o să le înșir aici. Postarea s-a viralizat pe facebook unde adunase în momentul în care o citisem vreo mie și ceva de share-uri. Era și o poză cu acel individ, iar ”bărbatul” pare să fi fost identificat de cineva. Evident, nu o să pățească nimic. Rușinea de a fi expus pe facebook de către o femeie nu înseamnă nimic pentru astfel de inși.

Dacă este așa cum se povestește în postare, respectivul are grave probleme la mansardă și e nevoie de un specialist bun să i le rezolve. Să vorbești astfel cu o femeie, din punctul meu de vedere, te descalifică. Nu mai ești ”bărbat”. Este inadmisibil chiar dacă femeia a folosit un ton mai nepotrivit. Ignori, îți vezi d’ale tale, nu o bagi în seamnă, dar cel mai important, nu o jignești. De ce? Pentru că ai pălărie, pana mea, ești bărbat. Asta nu se învață niciunde. Bărbăția ori există, ori ba!

Totuși, trebuie s-o spun răspicat, femeia a greșit din perspectiva abordării unei situații conflictuale. Există niște lucruri pe care nu le faci.

Nu te lași atrasă în discuții în contradictoriu cu tot felul de nebuni din tren. Este foarte periculos, mai ales când ești cu un copil mic. Nu-ți pui în pericol copilul, nu te pui pe tine în pericol. Este prima regulă pe care trebuie să o ții minte. Lași orgoliul la o parte, realizezi că nu ai cu cine să faci educație, te retragi de acolo. Mă rog, este mai greu în tren.

Am scris un text despre asta aici. Rămân la aceeași idee. În lume, în special în România, este plin de nebuni. Dacă ar fi să te cerți cu toți, îți pui în pericol sănătatea fizică, cea mintală sau, în cel mai bun caz, ți-ai stricat ziua. Cu ce te alegi? Cu o postare viralizată pe facebook în care îți verși amarul? Insuficient. Mai bine nu te lăsa băgată într-o astfel de ”luptă”.

Înțeleg că situația din tren a fost mai specială. Nu se putea retrage. Femeia era condamnată să împartă același vagon cu individul. Așa că tirada de înțepături misogine nu a contenit tot drumul. Ce faci? Te cerți cu individul? Îi răspunzi? De unde știi că după violența verbală nu recurge la cea fizică?

Există și câteva lucruri pe care le poți face dacă te-ai trezit atacată astfel, părerea mea.

Chemi nașul. Da, da. Te adresezi ”autorității” din tren. Îl rogi, dacă se poate, să îți dea alt loc. Îi explici situația. Îl rogi să intervină. Sunt șanse mici să te refuze, pentru că, de regulă, nașii sunt obișnuiți cu astfel de scandaluri. Pentru că România se vrea civilizată, comportă-te civilizat și nu coborî la nivelul insului.
– Nașul nu vrea, nu poate, este de negăsit? Ok, scoate telefonul și filmează-l pe tip. O să ai o dovadă a nebuniei sale. Extrem de important. Crede-mă.
Suni la 112. Ești o femeie, ai un copil lângă tine. Te afli într-un spațiu public în care ai fost agresată verbal de un individ. Nu știi până unde poate merge asaltul său. Ți-e frică pentru integritatea ta fizică. La coborârea din tren individul va avea o maaaaaaare surpriză. Știu, este neplăcut că în loc să-ți vezi de treburile tale, va trebui să dai o declarație la poliție. Durează o oră, cel mult, dar ești sigură că individul va avea niscaiva probleme și, data viitoare, se va gândi de două ori înainte să atace verbal niște femei în tren. Altfel, postarea de pe facebook îi aduce doar faima dorită. Faima de troll neisprăvit din viața reală. Pe facebook există block și ai scăpat de astfel de inși, în real life e mai complicat, dar nu imposibil!

În concluzie, aveți grijă de voi!

ps: Am văzut pe facebook că mulți îi promiteau tipului o bătaie soră cu spitalizarea. Eh, viteji de facebook, care nu fac nimic în viața reală. Știu cum sunt, i-am văzut de atâtea ori. În plus, violența nu rezolvă nimic. Absolut nimic. Ce este foarte important în aceste momente, să-ți păstrezi calmul și să nu cobori jos, în hăul prostiei, că acolo e vai de tine…

Comentarii Facebook

comments

Next ArticleJustiția de pe facebook