Tradiție nord-italiană: absolvenții de liceu/facultate umiliți, înjurați pe stradă într-un ritual bizar și haios

Uitați-vă la poza de mai sus. Ce înțelegeți de acolo? Vedeți o tânără îmbrăcată într-o rochie ponosită, udă din cap până în picioare, murdară, cu o sticlă în mână. Dacă v-aș spune că tânăra a absolvit liceul sau facultatea din orașul italian Padova și acum se bucură, m-ați crede? Greu de crezut, dar așa este.

 

Iată încă un tânăr absolvent murdar tot, cu o sticlă în mână, acoperit de făină. Este înconjurat de prieteni, rude și este pus să citească tot felul de nerozii de pe o hârtie lipită de un copac. Din când în când i se mai toarnă câte o jumătate de pachet de făină în cap și este îndemnat să bea o dușcă de vin sau suc. O plăcere… not! 🙂

 

Ca să scape mai ușor de tradiție, acest tânăr s-a îmbrăcat într-o pelerină. Este abia la începutul ritualului, de aceea este deocamdată curățel. În cap are o șapcă destul de ciudată.

 

Dar iată ce scrie și este desenat pe una dintre hârtiile lipite pe copaci. Anna Bernardi este ”Dottoressa in Comunicazione”. Dottorre, din ce am înțeles de la acești studenți, nu înseamnă doctor. Înseamnă un fel de absolvent.

 

Apropo de Dottore. Nu este singura parte ciudată  a ritualului. Absolvenții sunt îmbrăcați foarte ciudat, haios și, înconjurați de părinți, rude, prieteni, sunt plimbați prin oraș. Această absolventă a ales să ”interpreteze” o tânără care pare să aibă cea mai veche profesie din lume. 🙂

 

”Distracția” se întâmplă în Padova, un oraș nord-italian. Cu siguranță ați auzit de Padova. Da? Am avut timp să urmăresc mai multe etape ale tradiției și mi s-a părut… extraordinară. Chiar dacă la prima vedere este ciudată, bizară. Apropo, suita tinerei îmbrăcate în polițiste și care îl arestase pe Ryan Gosling din carton, îi strigă din urmă diferite injurii într-un cântecel. De fapt, toți absolvenții plimbați astfel prin oraș de prieteni și rude sunt înjurați. Ce am înțeles eu din italiana mea frugală, i se urează celebra înjurătură ”vaffanculo”. 🙂

 

Deși erau umiliți, înjurați și îmbrăcați ciudat, păreau să se distreze nevoie mare. Așa e tradiția și lumea o accepta. Apropo, în Universitatea din Padova, din ce am înțeles eu, fusese profesor la vremea lui chiar Galileo Galilei. Așa că, lumea respectă tradiția, nu se încurcă.

 

Cu această ocazie mi-am amintit de ”tradiția” românească după BAC. De fapt, lipsa ei. Oare ce fac tinerii români după ce iau BAC-ul? În afară de petrecerea obișnuită la bar, acasă, în club…

 

Apropo, știți poza cu Loganul din România pe care cineva a scris: ”am loat BAC-ul”? Mi s-a părut că ăla de ”a loat BAC-ul” a făcut o glumă. O fi știind el cum se scrie luat, mă gândesc eu. Totuși, Facebook-ul românesc s-a aprins și l-a beștelit pe autorul glumei că e prost, că avem o generație pierdută. Mda. Ne place să fim prea serioși, ne luăm în serios și uităm să glumim.

 

Așa că, sincer vă spun, tradiția din orașul italian Padova mi s-a părut extrem de haioasă, chiar dacă bizară. De ce fac asta? Am întrebat. Cică să nu li se urce la cap că au absolvit. Așadar, cum ar fi să vedem cohorte de liceeni/absolvenți de facultate murdari din cap până în picioare, înjurați și plimbați pe străzi în București? Cred că ne-am ataca și am declara superiori că așa ceva este inadmisibil. Suntem destul de prețioși când vine vorba să ne distrăm mai ciudat, nu? În fine, italienii au altă părere, deși sunt frații noștri latini. Vouă cum vi se pare?

Comentarii Facebook

comments

Next ArticleCerșetoarea din Italia