Cine cântă în casă: cocoșul sau găina?

Oprisem pe marginea drumului la vânzătorii de afine. Erau foarte mulți, extrem de vorbăreți și doritori să-ți bage marfa în portbagaj. Nu mă băgasem în discuție cu ei pentru că nu mai scăpam. Doar mama Creței cu Ochii Verzi se uita la afine, la mure și zmeură. Între un client și un vânzător de afine se încinse o discuție interesantă și am ciulit cu urechea.

Clientul nu mai voia să cumpere și era strigat din mașină de soția sa să plece de acolo, că aveau drum lung de parcurs. Vânzătorul, un bărbat uscățiv, cu voce dogită, fie de fumat, fie de băut, era supărat că-i pleacă mușteriul și îl înțeapă pe om:

– Bre, la tine în casă cine cântă? Cocoșul sau găina? Stai să vezi ce afine am, i-a spus vânzătorul clientului care dădea să plece.
– Cum cine? La mine în casă cântă găina, îi răspunse râzând, dar parcă serios clientul.
– …, urmă o pauză lungă, vânzătorul era descumpănit. Un întreg univers i se năruise. Acest răspuns nu poate fi dat nici în glumă, iar omul din fața sa îl spuse în voce tare fără nicio problemă.”Afacerea” fusese iremediabil compromisă, nu mai exista nicio șansă să-i vândă afinele, mai rămase de rezolvat doar problema filozofiei conjugale, filozofie care stă la temelia celulei de bază a societății: familia. Așa că vânzătorul de afine îi aruncă din urmă clientului:

– Bre, la mine în casă cântă cocoșul, să știi. Și așa este normal să fie, spuse fără nicio urmă de glumă în glas vânzătorul.

Nu știu ce i-o fi răspuns clientul, nu am mai auzit, dar scena m-a amuzat teribil.

Pe de altă parte, e cam trist ca în secolul Facebook oamenii încă își mai pun problema asta? Cine este stăpân în casă? Ce stupid. Mai există și obiceiuri arhaice, de exemplu, la nuntă mirele și mireasa vor trage de colac, iar ăla de va rupe bucata mai mare va conduce casa. Oare de ce ar avea nevoie un cuplu ca unul din cei doi să fie stăpân și altul slugă? Nu este suficient ca unul să știe să conducă mai bine mașina, altul să se priceapă mai bine la fotografiat, primul să se priceapă mai bine la ales pepenii, pe când al doilea să cunoască mai bine tainele unor roșii bune?

Ce vreau să spun? Nu suntem la fel, nici măcar într-un cuplu. Ne pricepem mai bine sau mai rău la anumite activități, în funcție de experiențe și plăcerea de a face respectivul lucru. Ne ajutăm și ne completăm reciproc. Este nevoie ca unul să fie lider absolut, pe când al doilea să aibă nevoie de confirmări?

Patriarhatul a învins matriarhatul acum o grămadă de ani, dar apoi civilizația umană a spus, stop, dă-o naibii de discriminare a femeii. De ce mai este nevoie de războiul sexelor într-un cuplu. Cine cântă în casă? Cocoșul sau găina? De ce trebuie să stabilim asta? Cât de important este? Mă rog, irelevant cine cântă într-o casă, cocoșul sau găina. Astfel pusă problema, aia nu mai e casă, e un bar karaoke!

Comentarii Facebook

comments

Next ArticleVreau un taxi... ca afară!