Țeapa clasică: coșulețul cu zmeură… fără zmeură de la Castelul Peleș (poze, video)

Așa arăta coșulețul cu zmeură după ce mâncasem ceva din el. Începusem să întrevedem țeapa care se profila! 🙂

Suntem români și… îl avem pe Păcală în sânge. Nu e plăcut, dar mai poți face ceva? Cel mai trist este când se prind și alții. Așa ni se duce vestea.

Așadar, eram cu Creața cu Ochii Verzi, mama Creței și toată familia la Peleș. Castelul. Acolo am asistat la o scenă neplăcută. La intrarea în curte, pe trepte sau lângă poartă, sunt câțiva vânzători ambulanți. Cei care au fost pe acolo îi cunosc. Vindeau zmeură, afine și încă ceva.

 

Bucură faptul că la Peleș era o coadă uriașă de turiști care voiau să viziteze Castelul. Asta deși era miercuri.

Mi-a atras atenția următoarea discuție. Un străin, care vorbea stricat românește, îi certa pe vânzători că l-au tras în țeapă(sărmanul Țepeș). Adică, i-au vândut coșulețe cu zmeură, dar erau doar câteva fructe la suprafața. Sub ele erau multe, multe frunze. Practic, dădeai zece lei pe niște frunze, că zmeura era foarte puțină.

 

Aici sunt întâmpinați turiștii, români sau străini, de vânzătorii ambulanți

– Ar trebui să nu mai vindeți aici, păcăliți oamenii, le zicea străinul cu accentul său britanic sau german.
– Ce să facem? Trebuie să câștigăm și noi un ban, râdeau vânzătorii ambulanți.
– Cum așa, să-mi vindeți frunze? Erau doar câteva zmeurele, le-o arunca în obraz omul trecând pe lângă ei. Cel mai probabil cumpărase la intrare și acum s-a gândit să le spună că a fost păcălit.
– Hai, hai, pleacă, pleacă odată, îi aruncau vânzătorii din urmă.

Iată și unul din vânzătorii ambulanți de zmeure 🙂

O astfel de țeapă există de când lumea în România. Adică, e puțin probabil să nu știi că te păcălești. Doar cei naivi, străini și ca mine pot să dea zece lei pe frunze. Am luat coșulețul conștient fiind că mă păcălește. Dar a vrut Creața cu Ochii Verzi și voiam să fac poze pentru voi, să vedeți cam câtă zmeură este într-un… coș cu zmeură. Desigur, l-am întrebat pe vânzător.

– Nu cumva este doar un pumn de zmeure? Și sub ele frunze?
– Ba nu, nu vă păcălesc.
– Bun, dacă le mănânc pe astea de la suprafață și găsesce mai multe frunze decât fructe, îmi dai 10 lei înapoi sau mănânci frunzele?
– Nuuu…, a zis încurcat vânzătorul.

Era clar. Am așteptat să se mănânce toate zmeurele și am filmat să vedeți câtă frunză a putut să pună sub câteva fructe… Vedeți mai jos filmulețul.

Comentarii Facebook

comments

Next ArticleCum am învățat-o pe Creața cu Ochii Verzi să meargă pe bicicletă...