Viața sub o pânză neagră. Oare cum o fi? Exemplul selfiului!

Oare cum se simte un om care este obligat să vadă totul de sub o pânză neagră. Mă rog, pânza poate avea și altă culoare. Ce este greșit în această omenire? De ce să-i obligăm pe unii oameni să poarte în public chestia aia care îi acoperă din cap până în picioare? Este vorba Burka sau Niqab. Poate sunt crescut în alte valori și nu înțeleg subtilitățile unor societăți, dar tot mi se pare straniu, dacă nu chiar aberant.

Nu vreau să condamn pe nimeni. Nu acesta este scopul articolului. Vreau doar să-mi exprim profunda neînțelegere. Pentru care Dumnezeu este nevoie să chinui un om în halul acesta? Da, mi se pare un chin să porți mereu haine care te acoperă cu totul. Nu înțeleg și nici nu am cum să accept așa ceva. De fapt, nu cred că mă va face cineva vreodată să accept că este ok să porți burka sau ce-o fi… Da, sunt conștient că există femei pentru care nu este o problemă și aleg de bună voie. Cu toate acestea, când crești de mic într-o comunitate care are acest set de reguli, anormalul poate deveni normal, iar această îmbrăcăminte devine esența firii tale.În România vezi rar de tot femei îmbrăcate în Burka. Mi s-a întâmplat la un moment dat în Ikea. Fusese foarte ciudat pentru că oamenii se uitau holbați la acele femei. În Vest, nu cred că mai reprezintă o noutate. Un exemplu. Eram în Veneția, iar printre turiștii de toate națiile în evidență ieșea un grup de femei însoțite de câțiva bărbați. Acestea purtau din cap până în picioare o pânză neagră. Li se vedeau doar ochii. Că o fi Burka, că o fi Niqab, nu știu.

 

Turiști obișnuiți, dacă nu luăm în calcul îmbrăcămintea, femeile au intrat într-o biserică, pe urmă și-au făcut poze pe un pod. Apoi drumurile noastre s-au despărțit. Faptul că au intrat într-o biserică mi s-a părut normal. Ce mi s-a părut ciudat, a fost selfiul. Această alăturare bizară între o tradiție milenară, preislamică și selfiul, o chestie modernă, m-a frapat. Am stat și m-am gândit. La ce bun este selfie-ul în acest caz? Ce vor vedea femeile acelea în poză când vor ajunge acasă și vor descărca poza pe calculator? Niște ochi și atât? Dar peste ani, când vor fi uitat cum au stat în poză, nu vor apărea încurcături de genul: ”stai, cine este aici? Sunt eu sau tu? Nu mă recunosc după ochi. Parcă sunt eu, dar uite, burka asta nu este a ta?”

Comentarii Facebook

comments

Next ArticleÎn România nu este nevoie de teroriști. Avem nebuni care înjunghie oameni pe stradă