Într-o țară în care 5 femei sunt violate zilnic, 55 la sută din cetățeni sunt ok cu asta

sursa foto: CANCAN.RO

Sunt tată de fată, am soție, am prietene, am mamă, am atâtea rude femei… Așa că a fost greu să ignor hashtagul #metoo. O campanie bună, de care este nevoie. Să ne scoată un pic din amorțeală. România suferă de această problemă, a lipsei totale de compasiune și empatie față de femeile abuzate.

Cei care au luat campania peste picior, au ironizat femeile, s-au desolidarizat cu cele abuzate nu au mame, surori, iubite, fiice, colege? Ce inimă să ai să nu te șocheze poveștile femeilor hărțuite, abuzate, violate? Vorbeam cu o colegă și am ajuns la concluzia că practic nu există femeie în România care să nu fi avut un caz grav de hărțuire sau tentativă de viol sau chiar viol.

Altă prietenă îmi spunea pe că îi este greu să se decidă să facă un copil într-o astfel de societate.

Pe facebook am citit că un jurnalist ar fi zis, în glumă sau în serios, că primul și al doilea refuz al unei femei nu se pun la hărțuire. Nu-mi vine să cred că așa se pune problema. Oi fi eu retrograd, complet p’afară, dar de ce să crezi asta? Eu, naivul, credeam că dacă o femeie a spus NU, înseamnă că ai mers deja prea departe. De fapt, dacă a spus NU, înseamnă că ești complet nepriceput să citești mesajele ei nonverbale. NU trebuie să ajungi la NU. Trebuie să fii suficient de abil să înțelegi NU-ul pe care ți l-a spus deja fără să-l verbalizeze. Cât de penibil trebuie să fii ca să-ți spună femeia verde în față NU? Asta te descalifică din a fi “bărbat”.

Și asta este societatea noastră. O societate în care niște oameni rup o bucățică din sufletul lor, îl pun pe facebook pentru a crea un val uriaș de NU împotriva violurilor, hărțuirilor. Ce face o altă parte din societate? Încearcă să redefinească termenii. Încearcă să ducă în derizoriu amploarea fenomenului. Încearcă și reușesc să justifice violul!

“Bărbații” care neagă fenomenul o fac pentru că sunt niște brute, au un trecut de hărțuitori, sunt misogini, nu le pasă, sunt de-a dreptul răi… Dar femeile? Femeile de ce fac asta? Sindromul Stockholm?

Groaznic! Într-o astfel de societate suntem nevoiți să ne creștem copiii.

Las să vorbească statistica…

Eurobarometrul special asupra violenței de gen, realizat în 2016, arată ca 55% dintre români sunt de acord cu afirmația că există situații în care contactul sexual fără consimțământ este justificat. Principalele situații în care românii cred că violul este justificat sunt legate de consumul de alcool și droguri (30%), purtarea de haine “provocatoare sau sexy” (25%) și când o persoană merge de bunăvoie acasă cu cineva (26%). Șocant, mai multe femei decât bărbați consideră că prin consum de alcool și drogrui se poate justifica violul.

În România, 5 persoane sunt violate zilnic… 🙁

Comentarii Facebook

comments

Next ArticleVlogul de luni este despre cum am fost noi (eu și Natalia) La Concert