Jocul cu banana de la Cluj vs ”umilirea” absolvenților în public în Italia. Diferențe de percepții

Știți ce nu este plăcut în toată povestea cu elevii de la Cluj? Să vezi comentariile celor care aruncă în niște copii cu injurii. Toți am fost adolescenți și am făcut la vremea noastră prostii. Mai mici sau mai mari. Cei sfinți – deloc. Dar am avut norocul să nu ajungem pe Facebook.

Pe când ei au ajuns. Iar asta este o mare problemă pentru cei care nu sunt obișnuiți cu presiunea uriașă a ”opiniei publice” din România. Una care aruncă etichete și care este pudică, pudibondă chiar. În continuare nu înțeleg cum de nu exista acolo un adult care să fi avut discernământul să fi oprit ”jocul” acesta. Nu înțeleg și pace. I-ar fi scutit pe copii de o uriașă presiune și opresiune publică.

Pe de altă parte, cum vă ziceam, nu pot să-i condamn pe adolescenți. Discernământul nu este punctul lor forte, mai ales când le zburdă hormonii. Dacă ținem cu tot dinadinsul să găsim un vinovat, păi, vinovată ar fi școala, vinovat este părintele. Iar copilul… Ei repetă ce știu, ce au învățat, ce văd în societatea românească.

Oriunde îți arunci privirea, vezi SEXY. Pe facebook totul este sexy, pe internet, la televizor… Așadar, este greu să-i ții pe niște adolescenți rupți de această realitate. Încă nu a fost inventat globul de cristal perfect. Problema mea este că nimeni nu îi învață pe copii să nu ajungă în situații umilitoare. Pe fete a căzut marele păcat al rușinii publice. Doar sunt fete, zice comentatorul de pe facebook, considerând că băieții din celălalt capăt al bananei nu s-au făcut chiar atât de tare de rușine. Oau, ce percepție… Unii au comentat pe facebook la mine că ar fi vrut să vadă și băieții în ”ipostaze umilitoare”, de ce doar fetele au stat în genunchi? Mda…

În fine. Scandalul o să treacă, o să uităm… Până la viitorul bal al bobocilor, când o să descoperim că adolescenții au comis-o din nou, că nu au discernământ și au organizat jocuri obscene. Nu învățăm nimic, nu pricepem nimic, școala nu-și face mea culpa, ci doar se disculpă. Așa știm să rezolvăm o criză. Ah, și să nu uităm comentatorul de pe facebook, cel care este perfect și care nu a fost niciodată adolescent. Perfecțiunea întruchipată.

Uneori am impresia că nu este vorba de adolescenții fără discernământ, ci de societatea noastră care este un mare adolescent. De parcă întreaga Românie ar fi la pubertate.

Oare ce ar zice comentatorul de pe facebook dacă ar vedea pe străzi absolvenți de liceu sau facultate care umblă despuiați, cu făină în cap, îmbrăcați “erotic/pervers”? Vedeți și pozele de mai sus. Nu vreau să mă gândesc ce ar fi la degetele comentatorului. Ei bine, trebuie să știți că asta este o tradiție din Padova, oraș din nordul Italiei. Am povestit despre ea aici. Absolvenții sunt “umiliți” pe stradă într-un ritual bizar și haios. Li se strigă cuvinte obscene. Cică să nu li se urc la cap că sunt dottore. La noi ar fi posibil așa ceva?

Comentarii Facebook

comments

Next ArticleAventuri cu Natalia în pădure! Vlogul de luni este "La munte"