#DesființațiRecreațiile

Am pus poză de mai sus pe Facebook fără nicio explicație, iar lumea a comentat. Cineva la mișto, cineva nedumerit. Cum adică? De ce să desființăm recreațiile? Acum explicațiile, hashtagul face parte dintr-o campanie desfășurată de ”Salvați copiii”. Campania se numește: ”Opriți bullying-ul sau desființați recreațiile!”

Hashtagul nu este despre recreații sau despre(ferească Sfântul!) desființarea pe bune a lor. Hashtagul este despre bullying. Își dorește să atragă atenția oamenilor prin o solicitare dură, șocantă pentru că în România bullyingul nu este considerat o problemă, deși:

1 din 4 copii este umilit în mod repetat la școală, în fața colegilor;

1 din 6 copii este bătut în mod repetat;

1 din 5 copii umilește în mod repetat un alt copil la școală;

73% dintre copii afirmau că au fost martorii unei situaţii de bullying în mediul școlar;

Bullying – intimidare, terorizare, brutalizare, umilire, violența asupra copiilor la școală chiar și la grădiniță. (sursa Salvați Copiii)

Adevărul este că această campanie nu o să elimine bullyingul din învățământ. La fel cum nici #metoo nu a distrus hărțuirea și violul. Desființarea recreațiilor nu o să rezolve problema și nu sunt de acord cu această măsură. Hashtagul era un teasing ca să atragă atenția asupra fenomenului. Până când statul, ministerul, școlile, părinții nu vor înțelege că trebuie să se implice pentru a stopa fenomenul, ne vom confrunta cu el. Am citit că mulți consideră campania proastă, fără succes, fără…, fără…, fără… Cu toate cele înșirate mai sus, nu puteam sta într-o parte și refuza participarea la campanie. Am răspuns da la prima chemare și așa o să fac și în viitor. Orice este mai bun decât nimic. Orice! Mai ales în cazul bullyingului. Îi trimitem pe copii la școală, avem impresia că sunt într-un loc sigur, dar pentru mulți este iadul pe pământ.

Și nu-mi veniți cu tâmpenii de genul: pe vremea noastră se lăsa cu bătăi în școală și am crescut normali, sănătoși. Sunteți siguri? Nu vedeți câți sănătoși sunt pe stradă sau pe Facebook? E o societate care duduie de sănătate. Sau altă prostie: copiii trebuie să se descurce singuri, în viață va fi mai greu și nu trebuie să-i transformăm în papă-lapte ori să-i ținem într-un glob de cristal. Păi, dacă ar fi să mergem după logica asta, ne-am întoarce la Sparta antică. Am anula secole de civilizație. Am duce copiii în pădure, la animalele sălbatice și cine scapă… Bine… Cine nu, înseamnă că este un individ slab, deci nu merită să trăiască.

Bullyingul este un fenomen național, rău, urât, distrugător de suflete și speranțe. Un adult va ști să reacționeze la mizeriile acestei lumi. Un copil este în formare, starea sa nu-i va permite să-și dea seama că problema nu este în el. Fiind victima bullyingului, un copil ar putea crede ce i se spune cu ură. Că este slab, prost, sărac și alte grozăvii. Asta mă macină mult. Faptul că dacă nu-i apărăm pe copii, dacă nu încercăm să facem ceva, fenomenul îi va distruge. Sunt tată. Nu vreau să lupt de unul singur cu așa ceva dacă, Doamne ferește!, va fi cazul. Nu vreau ca alți români să lupte de unii singuri. Pentru că de unul singur nu faci nimic… Unii sunt grozavi și se dau deștepți în problema bullyingului, de parcă lor nu li se poate întâmpla. Totul până când copilul lor are de suferit. Atunci vor să facă, să dreagă, dar nu au cum lupta împotriva tuturor.

”Doamna profesoară, băieții, cutare și cutare, mă trag de păr, îmi pun mâna pe fund”, i-a spus o elevă profesoarei sale. Răspunsul a fost unul standard pentru școala românească: ”nu-i mai băga în seamă și o să te lase în pace”. Fetița nu a fost lăsată în pace. A venit cu părinții la școală și a ieșit un tărăboi. De ce? Pentru că părinții au avut ”tupeul” să-i spună profesoarei ”dacă v-ar pune cineva mâna pe fund, l-ați băga în seamă?” Profesoara a susținut sus și tare că nu poate fi comparată cu niște copii.

Uite-așa. Părinții nu înțeleg fenomenul până nu li se întâmplă. Profesorii nu înțeleg fenomenul și nu fac nimic. Ba dimpotrivă, în unele cazuri sunt chiar promotorii bullyingului. Unii profesori vor fi cei care îl vor umili pe un copil în fața clasei, iar acesta va fi apoi ținta altor copii. Despre asta ce ziceți?  Apropo, știți ceva, bullyingul există și în școlile private. Vai, și ce bullying este acolo. Să nu aveți iluzii.

Unii nu vor să discute despre bullying. Ce convenabil… Căci, nu-i așa, o problemă nu există dacă o bagi sub preș. Uitați că am zis să fim civilizați. Se pare că suntem ca în Sparta Antică. Nu ne ducem copiii la școală, ci în pădure de unde scapă cel mai puternic. Restul vor fi victime, vor fi suflețele distruse. Nu știm dacă vor reuși să-și revină la maturitate, să ajungă oameni normali. Până nu se va face ceva, vom fi niște barbari. Sau chiar mai rău, vom fi părtașii bullyingului!

Comentarii Facebook

comments

Next Article”Pe vremea noastră nu exista bullying, terminați cu prostiile!”