O pățanie cu un taximetrist agresiv

În faţa mallului era un rând de taxiuri. Zic, luăm repede unul şi o tundem. Cercetez tariful: 1,39 lei pe km. Când să urcăm în maşină, mă străfulgeră să mă uit încă o dată pe portieră. Ce să văz? Taxiul de la Arsenal inventase o metodă, i-aş spune isteaţă dacă nu ar fi ilegală, de păcălire a clienţilor. Scria cam aşa: A rsena l,3.9. Punctul dintre 3 şi 9 era imperceptibil. Voi ce pricepeţi de aici? Probabil ceea ce am înţeles şi eu, că tariful este de 1.39. Ei bine, nu. Tariful era de 3.9, iar L-ul acela crea o confuzie. Îi spun şoferului: “nu vă supăraţi, tariful este de 3.9?” Îmi confirmă cu un zâmbet cinic.

Hai la alt taxi. De data asta avea tariful fără “iepuraşi”. Am deschis uşa să-l întreb dacă este liber. Răspuns m-a lăsat mască. Zice: “bă, unde îţi trebuie?” Iniţial am crezut că mă cunoaşte şi de aceea m-a abordat “ca între amici”, dar mi-am dat seamă că printre cunoscuţii mei nu are nimeni o atitudine atât de respingătoare. Oricum, am înghiţit afrontul şi i-am dat politicos adresa, de parcă în faţa mea stătea Papa de la Roma. Zice: “Marş, bă, de aici, că nu am chef să merg în direcţia aia.”

Asta ar fi scos-o din sărite până şi pe Maica Tereza. Nu ştiţi câtă tărie de caracter am eu. Aşa că i-am spus civilizat, politicos că nu are dreptul să refuze clienţii, doar este în serviciul public şi că ar fi bine să vorbească mai frumos. Deşi nici gând nu aveam să-l ocup, n-am vrut să aibă impresia că îşi poate permite orice.

Am închis portiera. Am închis-o, da? N-am trântit-o şi nici n-am zis nimic în plus. Nu de alta, dar individul înjura de mama focului în maşină. Era o seară prea relaxată ca să o stric cu un nesimţit.

Când să ne depărtăm de taxi, să mai tragem un loz, poate aveam noroc să dăm peste cineva care nu încearcă să ne fure şi are 7 ani de acasă, insul coboară din maşină.

A venit ţintă spre mine cu vădita intenţie de a începe o bătaie. O situație stresantă de-a dreptul, dacă nu ar fi fost un aspect. Tipul era micuţ de înălțime. Să fi avut 1.60 m. Cu toate acestea era extrem de agresiv și sărea să mă apuce de gât. M-am retras. Niciodată nu știi ce pot scoate ăștia din buzunar.

Stai așa, Michael Jordan, o să sun la poliție, că nu facem aci concurs de sărituri.

Cu mâna întinsă, ca hobbitul să nu se poată apropia, i-am zis că îl reclam. Dânsul a avut “bunăvoinţa” de a-mi permite să sun la poliţie, nu înainte, desigur, de a mă trimite la nişte adrese mult prea personale ca să le expun aici.

După asta, în numai 5 secunde, taximetristul gnom a urcat în mașină şi dus a fost. Poliţia a venit peste 20 de minute. Am stat acolo şi am îngheţat ca un ţurţure până să apară.

Între timp, m-au încolţit alți câţiva taximetrişti supăraţi: “hai, dom’le, dar ce ţi-a făcut? Şi ce dacă te-a luat de gât? Trebuie să suni pentru asta la Poliţie?”

Eu le zic: “Hopa, aţi fost martori, aţi văzut ce s-a întâmplat?

Ei: “Nuuu, da de unde? Noi abia am sosit, nu ştim ce s-a întâmplat.” Apoi au urcat în maşini şi au șters-o. Toată parcarea din fața mallului era goală.

În sfârşit a sosit şi cavaleria, apărătorii ordinii publice, doi poliţişti. Le explic ce s-a întâmplat clănţănind din dinţi de frig şi de supărare.

“Aveţi locuri vătămate?”, fu întrebarea poliţistului. În timp ce le înşiram faptele, am zărit un licăr de dezamăgire în ochii lor. Mi-au zis direct: “era bine să fi avut vreun ochi tumefiat, hainele sfâşiate, gâtul cu echimoze. Aşa nu avem ce să-i facem, deşi avem numărul de înmatriculare al maşinii şi ştim cine e.”

În sfârşit, după aproape 2 ore de la ieșirea din mall, am plecat şi noi… cu metroul.

Morala păţaniei: niciodată nu veniţi cu păreri proprii în discuţiile cu taximetriştii. Nu știți peste cine dați.

Dacă iese cu scandal, lăsaţi-l să vă cresteze cu briceagul sau măcar să vă apuce zdravăn de gât, asta ca să lase urme atât de necesare poliţiştilor români pentru o anchetă! Glumesc, evident, trebuie să evitaţi scandalul – oricum dumneavoastră o să fiţi cel vinovat, chiar dacă aţi fost corect.

Comentarii Facebook

comments

Next ArticleCine este Moș Nicolae, în concepția Nataliei? (Vlog)