Crăciun fericit… pe stil vechi! Cum am sărbătorit? :)

Cu puțin timp în urmă m-am conectat la priza Crăciunului Vechi. Mi-am sunat familia care locuiește într-un sătuc din nordul Basarabiei. În satul Cuizăuca, localitate cum nu mai există alta pe lume, încă se sărbătorește Crăciunul pe stil vechi… Am vorbit cu tata, cu mama, i-am auzit pe frați și, cel mai important, am fost colindat. Alina, verișoara Nataliei, a spus într-un suflet și ”Steaua sus răsare”, și ”Domn, Domn să-nălțăm”.

Așa că, vă vine să credeți, ori ba, dar iarna asta sărbătoresc a doua oară Crăciunul. Este adevărat, nu ca în Nordul Basarabiei, fără piftie, fără sarmale, fără murături făcute de mama, fără colindători care să urle în fața casei: ”să colindăăăăm?”

Foarte mulți oameni m-au felicitat astăzi cu Crăciunul pe vechi. Iar eu nu pot să-i dezamăgesc. Le-am spus: ”da, desigur, sărbătoresc!” Cine nu iubește Crăciunul? Ar trebui să fii fraier să nu te folosești de această oportunitate. Așa că, sărbătorim. Chit că a doua oară. 🙂

Apropo, ieri a fost Ajunul Crăciunului pe vechi. În acest an a picat cum nu se poate mai bine. Sâmbătă. O ocazie numai bună să ieșim cu familia în oraș. A fost o seară de Ajun… pe bune. Am ieșit în Centrul istoric din București și ne-am bucurat să vedem că încă era decorat.

Localul a fost minunat, aproape pustiu. În afară de niște străinezi, doar noi eram pe acolo, așa că ne-am desfășurat cum am vrut, iar Natalia a fost delicioasă, ca și ciocolata pe care a mâncat-o cu multă bucurie. Asta după ce a discutat cu tot personalul restaurantului, asta după ce l-a ținut de vorbă pe nenea de la pian – apropo, semăna ca două picături de apă cu Louis de Funes – și, desigur, după ce a dat o raită prin bucătăria localului să vadă ce gătește Cheful acolo. 🙂

Am discutat, am spus bancuri, am râs, am depănat amintiri. A fost foarte plăcut. Când ești cu familia, asta contează cel mai mult și nu sărbătoarea în sine.

Ce pot să vă spun altceva, decât, Crăciun fericit, dragi români ce sărbătoresc pe rit vechi! Sunt de părere că această sărbătoare nu ne separă, ci ne unește. Este plăcut să ți se ureze de două ori, Crăciun fericit!

Comentarii Facebook

comments

Next ArticleVloggerului Ilie i-a ars casa și cere ajutor de la abonații săi