Recomandare de film pentru weekend: ”Banditul Whiskey”

”Dacă aș da timpul înapoi, aș face ce am făcut, dar aș schimba un singur lucru: nu aș mai avea partener”, cu declarația asta, cel mai cunoscut spărgători de bănci din Ungaria, celebrul Bandit Whiskey, a făcut sala să aplaude frenetic și să râdă zgomotos.

Tocmai ce se terminase filmul despre viața și ”activitatea” sa. El fiind cel mai prolific spărgători de bănci din Ungaria. Attila Ambrus, un hoț, un tâlhar – a făcut de râs poliția maghiară imediat după 1989. Filmul despre soarta sa este bestial. Bine făcut, intens și cu umor dozat suficient.

Partea minunată a premierei de la București a fost că protagonistul filmului a fost de față și a stat preț de 15 minute în sala de cinema, după proiecție, să răspundă la întrebările spectatorilor.

Io am fost cel care, după o oră și ceva plină de tensiune, am urlat în gura mare: ”dacă ați întoarce timpul înapoi ați face ce ați făcut?” Răspunsul lui, v-am zis, ne-a făcut să-l aplaudăm.

Omul este conștient că a făcut rău, dar nu prea are regrete. Ba mai mult, își găsește și o scuză: ”milionarii fură mai mult, mult mai mult, dar ei nu pățesc nimic, eu am furat și mi-au dat 12 ani”.Dacă numele spărgătorului ungur vi se pare ușor românesc, este pentru că Attila Ambrus s-a născut în România, în Miercurea Ciuc, iar înainte de ’89 a fugit în Ungaria. Acolo, din lipsă de bani, acte, viitor, dragoste s-a pus pe jefuit bănci. O activitate la care s-a priceput atât de bine, că a dat vreo 30 și ceva de spargeri în 7 ani fără să poată fi prins de poliție.

Știe româna, o înțelege bine, dar își găsește cu greu cuvintele. Mi s-a părut trist când a spus că s-a simțit discriminat din cauza originii sale: ”în Budapesta eram român împuțit, iar în România – bozgor”.

Tipul are peste 50 de ani, dar nu-i dai vârsta. Se pare că 12 ani de închisoare în Ungaria nu l-au afectat prea mult. Drept dovadă, acum are o soție cu 20 de ani mai tânără. Fapt confirmat chiar de el.

De altfel, este un personaj sadea. Cu mustața tipic ungurească, mersul apăsat, ochii iscoditori și vorba ușor cabotină(în sensul bun), pare un tip dintr-o bucată. Aproape că mi-a părut rău că nu și-a jucat rolul din film, sunt sigur că s-ar fi descurcat. Pare foarte sigur pe el când vorbește și înțelegi de ce a avut sânge rece să spargă atâtea bănci.

Nu vă dezvălui prea multe despre film, e musai să-l vedeți. Făcut după toate calapoadele genului, are urmăriri, spargeri, împușcături, umor, dramă, sex și, colea, niște droguri. Unul din cele mai bune thrillere văzut de mine în ultima vreme. Faptul că nu este de la Hollywood reprezintă un avantaj, părerea mea. Știam puține despre cinematografia maghiară, dar adevărul este că nu regret nicio clipă timpul alocat filmului, practic, nu simți cum zboară. Fără să vreau am făcut comparație cu cinematografia românească și nu am putut să nu remarc că niciun polițai maghiar nu soarbe pic de ciorbă. 🙂

Să revenim la personaj, că detalii din film nu vă dau, trebuie să-l vedeți. Când am făcut o poză cu el, mi-a zis: ”să aveți grijă de banii voștri”. Nici acum nu înțeleg ce-a vrut să spună, dar, mărturisesc, m-am pipăit la buzunar să văd dacă portofelul era la locul lui.

La final, în timp ce Attila Ambrus își vedea de drumul său spre locul unde urma să facă și alte poze cu doritorii, am îndrăznit să mă apropii de el și să-i fur o ultimă sinceritate. ”V-a ajutat celebritatea obținută?”, l-am întrebat din mers. Vedeți ce mi-a răspuns… 🙂

Comentarii Facebook

comments

Next ArticleDespre cum am câștigat Concursul Mondial de Patinaj Artistic în Mall. Io cu Natalia...