Raiul românesc

Discutam cu un tip, un străin. Are vreo 50-60 de ani, greu de ghicit vârsta. A venit în România să facă afaceri. Conduce o firmă uriașă, cu milioane de euro în conturi.

Din fotoliul său, de pe poziția sa plătită lunar cu zeci de mii de euro România se vedea ca un început de rai. Omul îmi raporta extrem de deranjat că nu înțelege de ce românii sunt nemulțumiți și că ar trebui să își iubească țara. Că România are una din cele mai mari creșteri economice. Zicea, să avem răbdare că o să se simtă și la populație. În curând, foarte curând. Termenul înaintat de el – 10 ani.

Argumentul său era că acum 20 ani venise în România prima data. Apoi a revenit pentru afaceri după alți zece ani și a găsit o altă țară. Una în dezvoltare, cu oameni prosperi, cu firme care cresc ca Făt Frumos din poveste, cu un PIB ce se umflă ca drojdia… Și tot așa.

Salariile mici? Pfff, ce prostie. Nu sunt mici, mă asigura omul. Cu 100 de lei într-un hipermarket ți-ai asigurat mâncarea pe o săptămână, îmi spunea acest om de afaceri. Ce faci cu 100 de lei(20 de euro) în Germania? Nimic, zicea el. Așa că aveți răbdare un pic, încă 10 ani, să vedeți ce bine o s-o duceți în România. Trebuie să fiți mândri de țara voastră, să nu vă plângeți întruna. Sunteți peste țările din vecinătate și a dat ca exemplu Serbia, Bulgaria, Grecia, Ucraina… Să nu plecați din România, că aici o să fie bine, ci nu în Vestul Europei.

La o jumătate de oră de la discuția asta vorbeam cu niște tineri. Tineri de vârsta mea. Voiam să aflu dacă ar pleca. În cazul lor, raiul românesc nu era așa de evident. Nu-l vedeau nici după 10 ani. Clar, ar emigra, era reacția multora. Doar că nu voiau să mai plece ca părinții lor. Cu ochii închiși. Așa cum se fugea de aici pe vremuri. Să spele, să măture, să facă munca de jos? Aceste activități ”puțin onorante”, chiar dacă sunt plătite mai bine decât joburile lor din birourile bucureștene, nu erau opțiuni luate în calcul. Aș pleca, dar să fac ce? Să muncesc unde? Pe scurt, asta era problema lor.

Voi ați pleca din România? În ce condiții?

Comentarii Facebook

comments

Next ArticleCât rezistă un copil într-un muzeu de muzică în care nu poate pune mâna pe instrumente? Vlogul de luni de pe COJOCARI.RO