Atâția copii obezi în România… Incredibil :(

De fiecare dată când văd copii mai plinuți(este un eufemism, desigur) mă îngrozesc. Cu siguranță, unii copii au probleme de sănătate, dar de fiecare dată mă gândesc că numărul acestora este mult prea de mare. Este exclus ca toți să se îngrașe de la ”glănduță”.

Și nu mă bazez doar pe spiritul meu de observație. Suntem pe locul doi în Europa la obezitate infantilă. Deci, nu exagerez deloc.

Sunt tată și jurnalist. Nu am nicio pretenție de specialist priceput în domeniu. De pe margine stau și mă întreb dacă oamenii care își îndoapă copiii și nu-i lasă să facă mișcare realizează ce fac? Ori la mijloc e sfânta inconștiență? Și încă o întrebare: treaba asta se înscrie la rele tratamente aplicate minorului? 

Este de neînțeles cum se face că un copil cu un metabolism fenomenal, care ar putea alerga cât șapte, să fie ținut pe loc de părinți, bunici și pus să mănânce până nu mai poate?

”Nicule, nu mai alerga, mami, că transpiri”, îi aud pe unii țipând în parc. Pe buneeeee? Adică de ce ar fi asta o problemă? Normal că transpiră. Este o reacție normală la efort fizic. Dacă tu ai alergat ultima dată în școală, iar de atunci doar sporadic, când ți-ai dat sufletul după un sprint de zece pași ca să prinzi tramvaiul 10, nu-i lua plăcerea asta copilului. Lasă-l să alerge!

”Nicule, nu mai alerga, mami, că te murdărești”, alt țipăt care mă înfioară. Normal că se murdărește. Ba chiar s-ar putea să-și rupă și hainele. Înțeleg că e sărăcie, că nu avem bani, iar hainele costă. OK. Dar oare sănătatea nu este mai importantă? Când le pui în balanță, sănătatea trage mai mult la cântar. Inclusiv financiar.

Nu sunt un tip care se opune fast food-ului doar de-al naibii ce e. Înțeleg că nu ai cum să-ți ții copilul într-un glob de cristal, să-i interzici să mănânce fast food. Ce poți să faci? Să-l educi, să înțeleagă. E greu, dar nu imposibil. Până la urmă, o să realizeze ce-i face rău și ce bine. Doar că, atenție, când te îmbuibi la fast food, dar îi interzici copilului, mi se pare o ipocrizie crasă. O astfel de educație nu are cum să reușească.

Apropo, am observat o legătură. Dacă vezi copii cu probleme de greutate, trebuie să te uiți la părinți. Aproape obligatoriu aceștia sunt sedentari, obezi sau tind spre obezitate!

Comentarii Facebook

comments

Next ArticleDiscriminarea și rasismul se educă...