Rusul Tolea, stomatologul

Acu un an eram la All Inclusive, în Turcia. Cine a fost pe acolo, știe că de regulă ești cam împresurat de ruși. Din păcate, unii nu sunt turiști model. Beții, scandaluri, vorbit tare… E greu cu ei.

Până și rușii sunt conștienți de asta, iar glumele lor despre modul barbar în care se comportă în străinătate, sunt notorii în Rusia. E o introducere cam lungă pentru a explica de ce am decis să nu vorbesc rusa în resort, să nu fiu cumva asociat cu acest tip de turist. Nu era greu. În România nu se vorbește rusa, deci, nimeni nu avea pretenția să o știu.

Așadar, povestea de mai jos este reală și s-a întâmplat la sală de forță, într-un hotel All Inclusive, din Turcia. 🙂

Îmi terminam exercițiile, când în sală a intrat un rus. Era mare. Dar mare, nene și plin de mușchi. O namilă de om, care făcea sala să pară mică, iar aparatele – jucării pentru copii.

Omul era un gigant, dar nu prea știa el, sărmanul, engleza. Ghinion, pentru că personalul de la sală nu știa decât engleza. Foarte ciudat pentru turcii angajați în turism, care rup rusa, dar asta era situația. S-a chinuit, sireacul să explice una alta, nicio șansă.

Am zis să-mi calc pe inimă, să vorbesc rusa și să-l ajut. Am vorbit în rusă cu el, pe urmă le-am tradus turcilor. Am făcut pe interpretul. Bucuros, rusul m-a întrebat de unde sunt? Zic, din România. Pentru că i s-a părut ciudat că un român îi vorbește așa de bine rusa, i-am explicat de ce.

– M-am născut în Republica Moldova.

– Znacit ty nash(înseamnă că ești de-al nostru), tună rusul o concluzie.

– Cum adică, de-al vostru?

– Adică, ești sovietic, născut în URSS, motivează Tolea.

Îl chema Tolea și era extrem de curios. M-a întrebat apoi ce muncesc, cum e în România. Și cum i-am zis că sunt jurnalist, l-am întrebat la rândul meu de unde e și cu ce se ocupă?

– Păăăăi, păiii, sunt din Donbas, s-a încurcat un pic gigantul.

Părea deranjat că a trebuit să spună de unde e. Am zâmbit, deși nu era de râs. Venea dintr-o zonă de război, din Ucraina. A început să vorbească despre asta, despre cât de rău a făcut Kievul că a pornit războiul, a doborât avionul, a omorât oameni. Era clar de partea cui se situa.

Și atunci l-am întrebat:

– Tolea, tu cu ce te ocupi? Ce meseria ai?

– Ăăăăă, sunt stomatolog, mi-a zis Tolea și s-a mutat de pe un picior pe altul, vădit încurcat.

Pentru că eram în concediu, am încercat o glumă: ”și pui dinți? Sau doar îi scoți?” Nu a râs! 🙂

Comentarii Facebook

comments

Next ArticleSejur fără cusur. Hotelul la care am fost în Turcia