Aventuri din Italia. Cum arată o călătorie cu trenul?

V-am promis aci că o să vă povestesc despre cum arată o călătorie cu trenul în Italia. Din păcate, nu am mers cu Frecciarossa. Cu toate acestea, a fost mai mult decât decent. Fără bătăi de cap, simplu și eficient. Până la urmă, trenul este un mijloc comod, civilizat și rezonabil de transport în Europa.

 

Ne-am cumpărat bilete de la aparate. A fost simplu, chiar și pentru cineva care le folosește pentru prima dată. Ce-i drept, ne-a și ajutat cineva din gara din Padova. Ne-am fi descurcat oricum, dar extrem de drăguță, angajata Trenitalia a insistat să ne arate ce și cum. Am ales aparatele pentru că nu era coadă. Pe de altă parte, lumea stătea la coadă la ghișee. Nu știu de ce.

 

Urma să ajungem de la Padova la Bologna. Pe această relație trenurile circulă dis-de-dimineață până seara târziu. Așadar, este vorba de ”CFR-ul” italian, adică Trenitalia. Distanța de peste 100 de kilometri dintre Padova și Bologna am parcurs-o într-o oră și jumătate. 

 

La fiecare scaun din tren am găsit câte o priză. Mai trebuie să spun ceva despre curățenie? Era lună, inclusiv la toaletă.

 

A circulat destul de puțin cu 80 la oră. În rest, mergea întins, cu peste 150 la oră. Nu am mers cu o viteză de 300-400 de km/h, chiar și așa a fost mai mult decât decent, dacă mă gândesc la vitezele de 50 de km/h din altă țară latină din Uniunea Europeană.

 

Dar trenul a întârziat. Da, trenul Italian a întârziat. Ne-au anunțat despre asta prin difuzoare de nenumărate ori. Și-au cerut scuze pentru o nu știu ce problemă tehnică de ne-am plictisit. Întârzierea era de 5-10 minute. Nu știu cât de dese sunt întârzierile în Italia, știu doar că noi am fost informați la timp și nu am simțit-o ca pe o problemă gravă. Poate pentru că eram în vacanță și ne puteam lipsi de cele 5-10 minute…

 

Există o problemă, totuși. Prețul. Adică, o călătorie de 100 de km, care a durat o oră și jumătate, ne-a costat dus-întors aproape 60 de euro. Asta în condițiile în care, pentru o călătorie dus-întors cu avionul Low Cost, România – Venezia, am dat pentru patru persoane 100 de euro. Dar, presupun eu, acesta este prețul corect pentru o călătorie decentă, curată, fără stres și, cel mai important, fără întârzieri de peste o oră…

Comentarii Facebook

comments

Next ArticleCum a fost la munte? Extaz și agonie