Aventuri în Italia. O zi la Bologna(vlog pe COJOCARI.RO)

La Veneția am fost, la Verona am fost, unde mai merem? Asta era întrebarea când ne-am hotărât să explorăm într-un city break un alt oraș din Nordul Italiei. Ne-am uitat pe hartă și am decis, să fie Bologna. De ce Bologna? Citisem mai multe chestii despre orașul acesta, despre arhitectura lui unică și mi s-a părut foarte interesant.

În plus, din ce am înțeles, este cumva nedreptățit față de alte orașe care s-au nișat pe niște chestii care atrag turiști. La Veneția mergi să vezi canalele, la Pisa mergi să vezi turnul, la Verona mergi să pui mâna pe țâța Julietei. Ce faci la Bologna într-o singură zi? Uuuuu, multe. Iar asta o să aflați din acest articol, dar și din vlogul prospăcior de la finalul articolului.

Am ajuns în Bologna cu trenul. Trenurile din Italia sunt curate, aproape fără întârziere(nu a fost cazul zilei respective, când trenul a întârziat 5 minute). Am mai călătorit cu Trenitalia și este o alegere bună, ce-i drept ușor cam scumpă pentru buzunarele românești, dar asta este alt articol, la care revin altă dată.

 

Trenul ne-a lăsat în Stazione Centrale Bologna, Gara Feroviară din Bologna. Am ieșit din gară, sub privirile patrulei înarmate care stă practic în orice gară din Italia și, după 10-15 minute de mers pe jos, am ajuns în Piazza Maggiore. Acesta este și avantajul mersului cu trenul, te duce foarte aproape de centrul orașelor importante. Aci, în piață, pe scări ne-am început periplul, așa cum o să vedeți și în vlogul de mai jos.

 

Așa arată fața unui om flămând. Pe site-urile de specialitate, pe care le-am citit înainte de a ajunge în Bologna, sunt indicate câteva lucruri pe care trebuie să le faci într-o vizită scurtă. Unul dintre ele este să mănânci. Mâncam oricum, dar faza este că mie îmi plac mult pastele. Iar pastele bolognese sunt printre preferatele mele. Hei, dar eram în patria lor, fraților. 🙂 Tot site-urile de specialitate(de turism, adică) le recomandă turiștilor să nu le fie lene să meargă 2-3 străzi în afara zonelor turistice pentru a mânca un prânz mai puțin scump. Aveau dreptate. E la jumătate de preț.

 

Așadar, eu am comandat paste bolognese, cum altfel? Maia a dorit lasagna. Pierderea ei. 🙂 Chelnerița ne-a sfătuit să alegem un Pinot sau un Proseco. Eu am comandat Pinot. Cum au fost bucatele alese bolognese? Aflați în vlogul de mai jos.

 

Bologna este un uriaș centru universitar. Una din cele mai vechi universități din lume a fost deschisă aci. Nu în zadar sistemul european de învățământ a fost reformat în baza Procesului de la Bologna. Așa că, obligatoriu a trebuit să vedem cum arată o universitate din interior. Aci, de exemplu, sunt într-o bibliotecă. Biblioteca Universității Archiginnasio. Evident, una din cele mai vechi din lume, construită în secolul 16.

 

Tot aci se află și Teatro Anatomico, o chestie unică, de care nu am mai auzit. În traducere, Teatrul Anatomic, un loc unde se adunau pe vremuri bolognesii și se uitau la disecții umane. Atât de interesați erau să vadă cum arată corpul uman din interior. Brrr. Acu vă las cu vlogul, de unde o să aflați și de niște Portico, adică trotuare acoperite de arcade. Sunt fenomenale. Datorită lor, orașul pare o mare clădire, întreruptă din loc în loc de străzi pe care merg autobuze, bicle și scutere. 🙂

 

Comentarii Facebook

comments

Next ArticleAventuri din Italia. Cum arată o călătorie cu trenul?