Despre fenomenul #măpișpeeldevot. De ce ies la proteste cei care s-au ”pișat”?

Fenomenul #măpișpeeldevot mi-a atras atenția de la început. Pe scurt, este vorba de cetățenii care refuzau să voteze, un fel de grevă împotriva băgării votului în urnă. A apărut la alegerile europarlamentare din 2014, din România, evident, dar ”mișcarea” a avut efecte uriașe la alegerile legislative din 2016. Alegătorul a spus asumat și în gura mare, nu mă simt reprezentat de partide și #măpișpeeldevot fără niciun regret.

Doar că asta nu este tot. Acum vine partea interesantă. După ce nu sau prezentat la vot, cei care au adoptat atitudinea ”pișatului”, scuzați-mi expresia plastică, au ieșit la proteste. Disclaimer: asta nu înseamnă că doar ei au protestat. Ziceam că printre protestatari sunt și cei care au avut #măpișpeeldevot pe ștampilă la ultimele alegeri.

De ce? Pentru ce? Regretă? Se vor pișa pe el de vot și la următoarele alegeri? De ce protestează dacă se pișă pe vot?

Am încercat să mă dumiresc în legătură cu fenomenul. Și am contactat-o pe cea care a ajuns să fie invocată de multe ori când se discută despre acest îndemn. A ajuns în atenția publicului după ce poza în care apare cu “mă piș pe el de vot” pe tricou s-a viralizat pe Facebook.

Am vrut să aflu din prima sursă ce motivație stă în spatele #măpișpeeldevot.

Dar iată ce spune Alina, fata cu tricoul. 

– Regretați că nu ati fost la vot?

Eu am votat de fiecare dată, înainte și după alegerile Europarlamentare din 2014. Am creat și purtat tricoul la Greva Cetățenească din 2014, o acțiune a platformei civice Uniți Salvăm ce a avut loc la alegerile Europarlamentare de atunci.

Mesajul redă o idee spusă pe-atunci de Costi Rogozanu la o dezbatere pe care am organizat-o împreună cu 2 colege din Uniți Salvăm: „Când rămâneți doar cu dreptul la vot și nu mai aveți nici un alt drept, la sănătate, la educație, la băut apă curată din pământul tău, atunci mă piș pe dreptul ăla la vot, nu mai contează.” Eu lucrez cu unii dintre cei mai săraci oameni din țara asta, cu “oameni invizibili” pentru atoritățile române, indiferent de cine a foat la guvernare în ultimii 10 ani. Bineînțeles că am rezonat cu Rogozanu.
Dacă ar fi încăput tot acest text pe tricou, l-aș fi scris.

– Dacă ați schimbat timpul, ati mai aborda astfel participarea la vot?

Nu regret și nu am regretat niciodată statementul meu din 2014. Era despre irelevanța votului european, despre reforma electorală, atât de necesară.

Am refuzat să votăm la acel tur de scrutin pentru a avea ce vota în viitor. Principala revendicare a Grevei – despre care s-a vorbit mult atunci – era ca numărul de semnături necesare înființării unui partid să scadă la 3, de la 25.000.

Reforma care a urmat, la care au participat mai multe organizații, se datorează și tricoului. Datorită reformei s-au înființat multe dintre partide de azi: USR, Demos, Platforma Ro100 și altele.

– De ce vreți sa protestați, dar nu ați fost la vot?

Eu protestez dintotdeauna împotriva nedreptății, de mic copil. Am fost parte din Uniți Salvăm încă de la început. Am muncit pentru a scoate oamenii în stradă, creând content pentru pagina US, am organizat dezbateri, expoziții și multe altele, împreună cu colegii
mei activiști, care între timp au ajuns să-mi fie unii dintre cei mai buni prieteni, familie extinsă chiar. Sunt activistă social și civic, de 14 ani militez la nivel European pentru drepturile persoanelor care trăiesc cu HIV, hepatitele cronice B și C, tuberculoză, pentru servicii competente și fără întreruperi dedicate consumatorilor de droguri injectabile. Lucrez cu comunitățile roma, LGBT, cu persoane fără adăpost. O parte din munca mea este sub formă de voluntariat.

– Cele doua nu sunt in antiteză?

Nu, nu sunt. Tricoul nu vorbea despre neparticipare ci, din contră, despre ne-reprezentare. Mesajul de pe tricou era unul de protest, nu un îndemn și a reaprins o dezbatere despre legislația electorală și rolul partidelor.

– Ce veți face la viitoarele alegeri, votați ori ba?

Votez tot timpul! Dar în același timp mă împlic pentru a face lumea asta mai mișto decât este acum. Ceea ce recomad și celor care dau share pozei cu mine. Asta nu o să facă lumea mai bună. Dacă tot avem energie, hai să ne-o canalizăm cu toții într-un mod pozitiv, nu în ură!

Reacțiile astea pline de ură nici măcar nu sunt despre mine. Sunt despre propria noastră neputință vis-a-vis de situația actuală. Și să știți că nu mă afectează.

Comentarii Facebook

comments

Next ArticleItaliana Nataliei