Voi ce ați fi făcut?

Parcam. Am oprit motorul și am văzut-o pe o femeie care urla la alta. Am ieșit din mașină și m-am îngrozit. Ce era la gura ei… ”Te nenorocesc de mâna mea”, era cea mai cuminte frază pe care am auzit-o. Culmea, eram într-un cartier liniștit din București. Nu eram într-o zonă rău famată. Deși, uneori tot Bucureștiul pare rău famat.

Ce te șoca la acest scandal care creștea în intensitate pe secundă ce trecea era că totul se desfășura în apropierea unui loc de joacă. Iar locul de joacă era plin de copii. Toți copiii auzeau cuvintele alea jignitoare și pline de ură.

”Fă, hoașcă bătrână, de ce i-ai zis copilului meu că este țigan? Și ce dacă suntem țigani”, continua să urle femeia și se apropia amenințător de cea de-a doua. Se pare că era un conflict care a pornit de la niște copii. Cei mici s-au jucat, nu o fi împărțit ceva, iar adulții au continuat ceart lor. Odios!

Nu suport oamenii adulți care îi supun pe copii la astfel de experiențe. Nu suport, chit că nu e treaba mea să mă bag în certurile altora. Cineva mi-a spus că, la un moment dat, spiritul acesta civic o să-mi dăuneze. Poate că are dreptate, dar nu vreau să văd copii care iau parte la un spectacol atât de grotesc.

Le-am rugat să înceteze, le-am spus că sunt copii în preajmă. M-am pus chiar în fața femeii care voia să o bată pe cea de-a doua. Ce puteam să fac? Voi ce ați fi făcut? Doar că din senin au apărut alții. Un bărbat s-a strecurat pe lângă mine și a apucat-o de gât pe cea înjurată de prima. Eram depășit numeric. Femeia, mai în vârstă și mai lipsită de apărare, nu avea ce să facă. Au apărut și alți oameni care încercau să aplaneze conflictul. În zadar, scandalul urcase la cer. Trecuse de la violență verbală în violență fizică.

Ce puteam să fac? Am sunat la 112. Le-am spus polițiștilor că sunt martorul unui incident. Din fericire, o mașină de poliție a venit extrem de repede. Doar apariția polițiștilor a liniștit lucrurile. Polițiștii au separat cele două tabere și au încercat să facă liniște lângă locul de joacă. Eu am plecat, lăsând în urmă zeci de copii care au fost martori la niște chestii teribil de urâte.

Nu știu ce au învățat cei mici din asta. Nu știu dacă vor realiza că NU ESTE BINE SĂ FACĂ LA FEL! Eu am realizat, încă o dată, că locuim într-o societate agresivă. Nu știu dacă am făcut bine că m-am implicat. Știu că m-am expus și e periculos pentru că oricând o persoană agresivă se poate întoarce împotriva ta. Dar mi-a fost milă de copii. Atât. Voi ce ați fi făcut?

ps: Poliția nu a dat amenzi, doar avertismente. Niciuna din părți nu a depus plângere.

Comentarii Facebook

comments

Next ArticleDoamna A.