Crăciunul pe stil vechi explicat prietenilor mei din București :)

Poza este făcută în fața casei părinților mei din Nordul Basarabiei. Ieri s-au adunat colindătorii. Copiii merg din casă în casă, cu cățel cu tot. 🙂

Ieri am sărbătorit(vorba vine, nici urmă de sărbătoare) Crăciunul pe stil vechi. Pentru cine nu știe, biserica rusă(și alte biserici, un exemplu ar fi cea sârbă) a decis să nu schimbe calendarul Iulian pe care îl folosește și în acest moment. Din cauza asta este în urmă cu 13 zile față de calendarul Gregorian, inclusiv calendarul laic. Prin urmare, în loc să sărbătorească Crăciunul pe 25 decembrie, îl sărbătorește pe 7 ianuarie. Ajunul e pe 6 ianuarie.

Am încheiat scurta lecție de istorie și să trecem la chestii uzuale. Am fost întrebat de nenumărate ori despre Crăciunul pe stil vechi și pentru că prietenii, colegii îmi pun mereu aceleași întrebări, am decis să explic niște aspecte. Nu de alta, dar am observat că suscită interes, iar cei care mă chestionează sunt surprinși de multe chestii noi pe care le află.

Atenție, voi vorbi despre tradițiile din Republica Moldova. Nu știu cum este în Rusia, habar nu am cum e la sârbi.

Prietenii mei sunt uimiți când le spun că și în Moldova se sărbătorește Crăciunul pe stil nou. Este foarte răspândit. În Republica Moldova există și o mitropolie care se supune canonic Patriarhiei Române și sunt mulți oameni care fac Crăciunul ca toată lumea din Vestul Europei, pe 25 decembrie. Au o zi liberă, găsesc cadouri sub brad…

Cum rămâne cu Crăciunul pe vechi? Păi, ce să vezi? Și ăla se sărbătorește. Cum ar veni, în Republica Moldova există două Crăciunuri. S-a impus chiar un fel de tradiție. La oraș(în special în Chișinău) se face Crăciunul pe 25 decembrie, iar pe 7 ianuarie familiile pleacă la țară, în sate. Acolo sărbătoresc Crăciunul pe vechi la părinți, la bunici.

Dacă au o zi liberă de Crăciunul pe vechi? Normal că au. Și nu doar una. Sunt două, așa cum se cade în cazul unui Crăciun normal. Fie vorba între noi, oficial, în Republica Moldova, în 2018 au fost 14 zile libere, iar în România – 15.

Apropo, că vorbirăm de tradiții. În Republica Moldova se colindă de Crăciunul pe stil vechi, mai ales la țară. Orașul(vorbesc iarăși în special de Chișinău) nu se umple de colindători ambulanți așa cum vezi prin București. Când eram mic, țin minte, tata ne punea să învățăm o colindă ”lungă și frumoasă”, verifica dacă o știm bine ca ”să nu-l facem de râs”, apoi ne lăsa să mergem să colindăm.

O poză cu frații mei. În poza de sus suntem în prezent. În poza de jos suntem pe vremea când colindam tot satul, la propriu, în căutarea de aventuri. 🙂

Dacă mă apuc vreodată să scriu despre aventurile noastre de colind, îmi iese de o carte. Eram 4 frați puși pe nefăcute, liberi o zi întreagă să hălăduim unde ne poftea inima prin tot satul. În afară de bani, adunam pățanii, unele dureroase, cu bătăi și vânătăi, pe care să ni le povestim cu înflorituri mai târziu. Ion Creangă plânge în pumni, vă jur. 🙂

Cea mai mare confuzie care se face când sunt întrebat despre Crăciunul pe stil vechi este… legată de cadouri. Deci, nu! Nu primim și nu dăruim cadouri de Crăciun pe 7 ianuarie. Cel puțin la noi, acasă, în Nordul Republicii Moldova nici urmă de așa ceva. Așa că romantismul ăsta ”ah, ce frumos să ai două Crăciunuri, ce drăguț este să primești de două ori pe an cadouri” pică precum acele de pe un brad uscat. Crăciunul pe stil vechi este mai mult o sărbătoare religioasă, cu colinde și multă mâncare bună.

Ciudățenia ciudățeniilor este alta. Cât am fost copil, în fosta Uniune Sovietică, Moș Gerilă venea de Revelion. De Crăciun pe stil vechi, chiar și în comunism, colindam. Când a venit democrația, a venit și Moș Crăciun, însă tot de Revelion, nu de Crăciun. Mă rog, dacă eram cuminți.

În loc de încheiere. Unu, eu nu sărbătoresc Crăciunul pe stil vechi în București. Nu o fac pentru că nu am de ce. În jur nici urmă de sărbătoare, sunt la muncă, toată lumea este pe modul activ. Dacă aș fi fost la ai mei, în Nordul Basarabiei, altă mâncare de pește. Doi, eu nu sărbătoresc nici Revelionul pe stil vechi. De fapt, hai să distrug un mit: nimeni nu sărbătorește Revelionul pe stil vechi, nici măcar în Republica Moldova, nici măcar la sat. Este doar o sărbătoare religioasă, se sărbătorește sfântul Vasile, când mergem cu uratul. Atât! Partea cu Revelionul pe stil vechi este o găselniță a unora să mai prelungească frumoasele petreceri de iarnă. Asta dacă mai au bani, un ficat întreg și dacă mai există loc în burtă.

La mulți ani pe toate riturile și, desigur, Crăciun fericit!

Comentarii Facebook

comments

Next ArticleRecomandare de film: Ralph rupe netu'