Cum mă descurc cu heitereala și trolajul de pe Facebook?

sursa

Facebook ne oferă un mediu propice să scoatem tot ce este mai prost din noi: răutatea, indiferența crasă, bătaia de joc, misoginismul, cârcoteala ieftină, miștoul cel mai prost.

Cunosc oameni bine crescuți, politicoși, cu umor gârlă, care se transformă pe facebook în niște troli/postaci odioși. Nu-ți vine să crezi că în viața reală sunt… altfel de oameni.

Ce se întâmplă cu astfel de inși? Ori este o supapă prin care își scot toată mizeria din ei, supapă care le permite astfel să fie oameni decenți în viața de zi cu zi, ori sunt falși în realitate, iar pe Facebook sunt adevărați? Nu știu. Nici nu pretind să răspund la această întrebare ”complexă”. Îi las pe cercetătorii britanici să vină cu o explicație științifică, logică, aprofundată.

Io pot să vă spun cum procedez când mă lovesc de troleală și heitereală de pe Facebook. Simplu. Răspund cu politețe sau cu umor. Atât. Heitereala de pe Facebook are nevoie de altă heitereală ca să se amplifice. Dacă omul e trol din ăla cu neuronii praf sau e un cont fals pus doar pe ceartă, îmi dau seama de la primul lui răspuns la comentariul meu super-mega-hiperpoliticos. În situația în care continuă să fie nesimțit, înjură, face urât, scot sfântul Block la înaintare. Nu există nicio altă armă mai bună în fața trolilor decât Block-ul.

Un om nu poate fi educat, dojenit, convins să-și schimbe comportamentul cu ajutorul unor comentarii de pe Facebook. După block, viața mea virtuală este mai simplă fără ei. Cei care mă citesc pe Facebook nu au parte de scandaluri ieftine, nu sunt agasați de idioți și, cel mai important, comentariile oamenilor rămași sunt pertinente, cu argumente. Trolii stau pitiți, tăcuți și puși la respect de sfântul Block. E un fel de educație pentru cei rămași. Ei știu că ajung în coșul de gunoi șu nu le rămâne decât, fie să comenteze civilizat, fie să tacă.

Pentru mine contează enorm să creez o comunitate de oameni care vor să afle chestii utile de la mine, fapte care să-i ajute și să-i informeze. La rândul meu, vreau să fiu ajutat de cei care mă urmăresc, de experiențele lor, de gândurile lor de bun simț(accentul este pe bun simț). Căci, ce să vezi, sunt jurnalist și trebuie să înțeleg problemele oamenilor din prima sursă, iar trolajul și heitereala este zgomotul de fond care mă încurcă.

Comentarii Facebook

comments

Next ArticleCe puteri de SuperTată am io? (Vlog de la munte)