Deciziile noastre

Citeam un interviu despre un tip. Un rus. Igor Malașenko. Pe vremuri, omul a pus pe roate o televiziune uriașă la Moscova. Una care a făcut istorie în jurnalismul rusesc. Din păcate, televiziunea respectivă este acum istorie. Functionează, dar Gazprom a reușit să intre în acționariat și… o conduce.  Lucrurile nu mai sunt contondente așa cum erau pe vremuri la NTV. Căci despre televiziunea NTV este vorba.

(Apropo, Igor Malașenko, s-a sinucis de curând în Spania. Unii spun că ar fi fost sinucis, în buna practică a unor servicii secrete destul de puternice. Dar nu de asta scriu acest text. Este vorba despre decizii.)

În interviu(dacă știți rusa, îl puteți citi aici) omul ne povestește despre Gorbachov, Elțin, Putin. Apoi își deapănă soarta. Este întrebat dacă nu-i era mai bine dacă se făcea oligarh din domeniul petrolului. Adică, bagi țeava, scoți petrol, îl vinzi și îți umpli un Kamaz(un camion rusesc) de euro. 

Părintele NTV(Dumnezeu să odihnească și televiziunea, și pe el) răspunde că așa a fost să fie. Locul de muncă, ceea ce faci în viață, este o succesiune logică a deciziilor tale. Decizii influențate de plăcere, dar și de soartă.

A dat exemplul său. A vrut să se facă filosof. A făcut o istorie a filosofiei medievale. Pentru că era extrem de nișat, unic în felul lui, a ajuns la un Institut din SUA. Pentru că a învățat cum e cu SUA și a studiat engleza, a ajuns să muncească pentru Partidul Comunist, la divizia externe. Apoi i s-a ivit șansa să muncească în televiziune. În televiziunea de stat din Rusia. Se cam plictisise de analize politice și i-a plăcut televiziunea. După o serie de demiteri și demisii, a ajuns cel mai important om în cea mai importantă televiziune din Rusia, televiziunea publică.

Dar a demisionat așa cum au procedat și alții înaintea lui, altfel ar fi fost plecat. Apoi soarta l-a împins să creeze o televiziune privată, despre care vă spuneam că a fost Cool. Din păcate, a fost.

Toți acești pași, spune tipul, nu i-ar fi făcut ca pe un salt, din prima. Au fost niște decizii luate de-a lungul timpului care l-au adus la ceea ce era în zilele lui de glorie. În ultima vreme locuia în Spania, iar autoritățile spaniole spun că s-a sinucis fără să lase un bilețel.

În fine…

Deși poate că omul zicea lucruri banale, avea perfectă dreptate. Deciziile pe care le luăm în trecut ne fac pe noi cei de astăzi. Dacă la un moment dat din viață, când aveam 18 ani, nu decideam că vrem să facem cutare sau cutare lucru, astăzi eram altceva, altcineva. Vă dați seama ce ar fi fost viața noastră? Evident, deciziile se iau în funcție de interese și de plăcerea de a face acel lucru.

Vă dați seama? Poate că azi, mâine sau peste o săptămână vom lua niște decizii care ne vor schimba viața. Vor părea chestii minore, dar peste ani o să zicem: ”oau, ce inspirat am fost că m-am gândit să fac asta”. Sau dimpotrivă, vom regreta: ”ce prost! De ce nu am luat-o pe drumul celălalt?”

Orice ar fi, spor la luat decizii deștepte și aveți grijă să fie alea bune, care vă ajută viitorul, să nu vă umple cu beneficii de moment prezentul!

Comentarii Facebook

comments

Next ArticleVlogurile și Natalia