Rețelele de socializare ne fac mai buni sau mai răi?

Când au apărut rețelele de socializare și aveam MySpace, Hi5 apoi Facebook, lumea nu bănuia cât de mult o să se transforme. Acum avem uriașul Facebook, dar și Twitter, Instagram, chiar și Youtube a devenit un fel de rețea de socializare, iar oamenii s-au schimbat. În special comportamentul lor.

S-au schimbat în bine sau în rău?

Hm. Cred că am pus întrebarea greșit(nu o modific). Pentru că oamenii nu au devenit mai buni sau mai răi datorită/din cauza rețelelor de socializare. Pur și simplu, rețelele reușesc o chestie malefică: să scoată ușor răutatea din oameni.

Și nu este vorba doar de comentatorii obișnuiți. Li se poate întâmpla și celor de regulă atenți la ce postează. Poate ați observat asta. Urmărești un influencer. Îl citești. Îți place ce și cum le zice, dar la un moment dat omul nu se abține și, hodoronc-tronc, trântește o heitereală de-ți stă mintea în loc. Nu o să dau exemple. Găsiți voi. E plin facebook-ul.

Ești descumpănit. De ce s-a apucat să vorbească urât despre oamenii cutare? De ce este atât de înverșunat împotriva mișcării ăsteia? Argumentele influencerului sunt subțiri, heitereala – ieftină. Nici măcar nu și-a exprimat o părere. A avut un atac urât, o heitereală dezonorantă.

De ce? Nu am răspunsuri, doar o presupunere. Cum vă spuneam, rețelele de socializare ne scot mai ușor răutatea la iveală. Un moment de rătăcire și tot ce ai construit frumos se năruiește în ochii multor oameni pentru că ai făcut caca în mijlocul unei petreceri.

Depinde de noi dacă reținem despre influencer că a făcut caca sau că a fost de sute de ori foarte bun, echilibrat, corect, civilizat, normal la cap. Depinde de noi cât de mult vom lăsăm răutatea să ne influențeze!

ps: Desigur, uneori caca este mult prea urât mirositoare ca să putem trece peste incident.

Comentarii Facebook

comments

Next ArticleCând te așteaptă copilul să vii dintr-o deplasare...