”Nu contează rezultatul, importantă este participarea”

Aud îndemnul din titlu des. Este un fel de pansament pe rănile sufletești ale celor care au fost învinși și încearcă să-și refacă moralul.

Numai că acest text nu o să fie prea plăcut. Dacă voi credeți cu tărie că într-o competiție victoria/rezultatul nu contează, nu-l citiți.

În weekend am văzut filmul ăsta. Mi-a plăcut. În ciuda unor recenzii care vorbeau de plictis și lâncezeală, fiind vorba doar despre un singur meci de tenis și nicio scenă de bătaie, sex, droguri, violență… 🙂

Nu fac prea multe spoilere, doar vi-l recomand. De ce l-am adus în discuție? Pentru că la un moment dat, Borg, viitorul mare campion de tenis, un puști care jucase mai mult hochei decât tenis, avea o discuție cu antrenorul său. Acesta l-a ales să-l pregătească în sportul cu racheta la un centru mare și important și i-a spus de ce. Se deosebea de ceilalți copii pentru că își dorea enorm de mult victoria.

Practic, pentru el nu conta participarea, conta victoria. Avea niște trăiri și niște explozii fantastice când lucrurile nu-i ieșeau.

Practic și teoretic, Borg nu ar fi scris istorie în tenis dacă mergea pe ideea că ”nu contează rezultatul, importantă este participarea”. Nu ar fi ajuns campion, dacă își pansa rănile sufletești cu, lasă, dom’le, am participat și eu. Copil fiind, l-a învins pe un jucător profesionist de tenis la Fed Cup și a produs o uriașă surpriză mondială.

M-am gândit mult la chestia asta. M-am întrebat dacă nu cumva treaba cu ”nu contează victoria” am dus-o la extremă? Iar extrema asta este nocivă în educația copiilor? Le tot spunem, lasă, iubitule/iubito, ai ajuns pe ultimul loc, dar, hei, ai participat. Asta este ceea ce contează cu adevărat.

Nu cumva promovând prea mult ”participarea contează” am ajuns să ridicăm nivelul mediocrității până la rang de normalitate și virtute?

Așadar, ce ar fi să le spunem, din când în când, hei, tu trebuie să câștigi, te duci acolo ca să aduci victoria, să ieși pe primul loc, să-ți depășești limitele, să fii campion?

Comentarii Facebook

comments

Next ArticlePropaganda războiului printre copii