Parenting teoretic versus părinte în viața reală

Îi auzi pe unii vorbind despre cum trebuie educați copiii, despre cât de deștepți sunt ei, cât de mult greșesc alții și… te cuprinde un respect profund.

Domnule, doamnă, ce smart sunteți. Ce mă bucur că v-am cunoscut să îmi împărtășiți din neasemuita dumneavoastră inteligență. Nu știam că sunteți un geniu.

Dar prima impresie îți este făcută praf când afli că respectivul guru al parentingului nu are copii. Dar dacă are, relația cu ei este atât de tensionată și de proastă, încât copiii au preferat să plece de acasă mai devreme, doar să scape de parentingul genial.

Să ne înțelegem, nu trebuie să ai copii ca să fii un bun specialist în comunicarea cu ăștia micii. Cu toate acestea, este prea de tot ca toți taximetriștii, toți casierii, frizerii, jurnaliștii, politicienii sau bancherii(nu contează profesia) să fie buni și la parenting. Toată România este specialistă în teoria parentingului.

De când sunt tată am primit milioane de sfaturi de parenting. Mă rog, toate teorii. La practică suntem deficitari.
Scriu asta pentru că zilele trecute un părinte se plângea de un test la care a fost supus copilul lui, un test de logică, matematică pe care l-a cam picat. Și era cam dărâmat. Copilul îi este destul de mic. Clasa 0, clasa 1. Supărat, părintele îmi spunea că s-a apucat împreună cu copilul să rezolve teste similare, să nu rămână în urmă de colegi la viitoarele teste.

”Timpul trece repede și ajungem la BAC, dacă pică și BAC-ul?”, îmi spunea destul de senin omul. Io ce să-i zic? Nu i-am zis nimic.

Dar mă închipui ce ar fi fost la gura unui geniu al parentingului. Praf îl făcea.

Doar că angoasat de un sistem de educație puternic axat pe note, rezultate, speriat de notele la BAC din ultimii ani, părintele respectiv avea această problemă pe care încerca să o rezolve în felul său.

O fi bine? O fi rău? Nu știu. Eu văd un om implicat și cred că decât să lipsești complet din viața copilului tău, e ok să încerci să faci ceva.

Și mai cred că un om echilibrat emoțional va avea mai mult succes în relația cu un copil decât o mie de specialiști informali în parenting teoretic. Adică din ăștia cu sfaturile și părerile, nu vorbesc de oamenii pregătiți care au biblioteci de cărți de psihologie citite.

Comentarii Facebook

comments

Next ArticleLingăii de serviciu(de la serviciu)