Propaganda războiului printre copii

Să explic un pic contextul în care a fost făcută poza.

A fost făcută pe 9 mai. O zi considerată sacră în fosta Uniune Sovietică. Potrivit oficialităților sovietice, dar și a celor din zilele noastre(vorbesc de fostul spațiu al URSS), pe 9 mai a fost învinsă Germania Fascistă.

Se sărbătorește cu mult fast, cu paradă militară, cu veselie. Nu prea vezi sau vezi rar lacrimi în ochi sau tristețe. A fost cel mai mare carnagiu pe care omenirea și l-a putut provoca, un eveniment oribil, dar care este celebrat cu foarte multă bucurie. Este mai mult sărbătoarea victoriei și mai puțin sărbătoarea comemorării.

 

În spațiul fost sovietic, victoria de pe 9 mai merge mână în mâncă cu ideea că ”putem învinge din nou” sau ”nu ne temem de încă un război”. Iar de aici până la ”vă arătăm noi”, nu este decât un pas. Suntem puternici, am învins, putem învinge, războiul nu ne sperie.

Mulți se plâng deja de o adevărată propagandă a războiului, ceea ce este înfricoșător. Se merge mai departe. De 9 mai, vezi, de pildă, copii îmbrăcați în haine militare sovietice sau cu arme de jucărie. Copiii sunt expuși la niște informații că așa e bine, că războiul nu vine cu orori, ci cu flori, cu veselie și bucurie.

Să revenim la poză. A fost făcută de Roman Rybaleov, înțeleg că s-a întâmplat la Chișinău. În această imagine vedeți un băiețel cu o șapcă militară de soldat sovietic în cap. La piept are panglica Sfântului Gheorghe, un simbol al victoriei Uniunii Sovietice în războiul mondial. Iar pistolul îndreptat spre capul fetiței cu flori este… de jucărie. Numai că nu e un joc. Este o adevărată propagandă a războiului care coboară până la vârste foarte mici.

Comentarii Facebook

comments

Next ArticleMai există meșteri buni în România?