Se poate să nu mai dați sfaturi când nu vă pricepeți?

Știu că spun un lucru banal, dar încă rămân șocat când văd că oamenii din jur se pricep la toate. Ok, înțeleg să aveți păreri. Dar una este să spui, asta este părerea mea și cu totul altceva, nu ai dreptate, eu știu mai bine.

Dar stați să vedeți cine știe mai bine. De regulă sunt indivizii sau individele care nu au făcut nimic în viața lor, care nu au nicio preocupare, profesie… De fapt, au o preocupare, cea de a le explica altora cum se fac lucrurile.

Îl vezi stând pe canapea pufnind supărat că antrenorul habar nu are să antreneze, fotbalistul nu știe să centreze, tenismenul nu știe să dea un rever și tot așa. Dacă era el… Păi, dacă era el, le arăta exact cum se face. Dar nu este el antrenor, fotbalist, tenismen. Nu este dintr-un motiv extrem de simplu. Nu-l lasăt o mediocritate înfiorătoare. Nu știe nimic, nu a făcut nimic notabil în viața lui, dar a adunat multe sfaturi și o să le ofere cu nemiluita. Mai ales celor care nu au nevoie de învățămintele sale ”prețioase”.

Evident că astfel de indivizi au căpătat în secolul Facebook-ului o platformă în care pot și sunt încurajați să le explice astrofizicienilor despre petele de pe soare, cosmonauților despre pământul plat, scriitorilor despre romane și, desigur, să le spună dirijorilor de muzică clasică despre Ceaikovski.

I have a dream. Mai curând – două.

Primul vis este extrem de simplu. Să știm să facem deosebirea dintre părere și experiență/sfat. Părerea este personală, subiectivă, fără prea mult studiu și capacitate de analiză. Experiența este atunci când după ani de muncă într-un domeniu poți spune, da, știu ce vorbesc și pot să-ți explic asta, să-ți dau următorul sfat.

Al doilea vis este mai complicat. Deci, dom’le, dacă ești la locul tău de muncă, în profesia ta, dacă știi să faci o chestie, păi, fă-o atât de bine, încât oamenii să te știe un bun specialist pe domeniul tău și să te respecte pentru asta. Nu te mai băga în domenii pe care nu le știi. Lasă-i pe alții să facă bine la ei, iar tu fă bine la tine.

Un doctor trebuie să știe să opereze bine, iar un inginer să construiască poduri și șosele. Nu invers.

Vise, frate!

Comentarii Facebook

comments

Next ArticlePrima învățătoare