Anti Coronavirus Fake News. Vlog interviu cu Vlad Mixich

Am citit mult FakeNews în ultima vreme. Înfricoșător de multă lume se pricepe la Coronavirus pe Facebook. Evident că toți cei care au păreri fantasmagorice greșesc de cele mai multe ori. Este puțin probabil să se fi trezit epidemiologi peste noapte.

Problema este că toți acești oameni deformează opinia altora mai creduli. Dragi români, aveți grijă ce surse consultați când vă informați, mare grijă!

Tocmai de aceea am făcut un interviu mai detaliat cu Vlad Mixich. Am vrut să vă dau informații de bază despre această molimă dintr-o sursă credibilă.

Deci, iată ce explică Mixich despre Pandemia globală:

• Cum se transmite? Prin picături care ne ies din gură prin tuse, strănut sau vorbire. Se transmite prin atingerea unor suprafețe pe care le atingem unde rezistă virusul. Nu se transmite prin aer. Copiii sunt în siguranță în curte, dar nu în parc. Virusul nu zboară.

• Simptome: febră(peste 38), tuse seacă, dificultate de respirație când ajungeți în forma gravă a bolii, probleme digestive, dureri musculare, dispariția mirosului și a gustului(ultimele sunt rare).

• Grupele de vârstă: grav și foarte grav – peste 50-60 de ani; grav și mai puțin grav – sub 40 de ani; puțin afectați – copiii; 3-7% trec prin boală fără siptome.

• Dacă ai făcut boala câștigi imunitate, dar cei cu probleme imunitare pot reface infecția.

• Despre teoria imunizării în masă(încercată în Anglia și Olandă): nu poți lăsa populația să se îmbolnăvească pentru că ar deveni un tsunami pentru sistemul sanitar. Suedia încă mai practică o imunizare în masă combinată cu distanțarea socială.

• Unde au greșit americanii de au cei mai mulți îmbolnăviți? Trump s-a crezut mai deștept decât experții în sănătate publică, nu asculta specialiștii și SUA au luat măsuri întârziate.

• Când se va termina totul? Știința nu știe, a trecut puțin timp de la apariția virusului! Vârful epidemiei din Italia va fi pe 6-9 aprilie. România este cu 2 săptămâni în urma Italiei. Trebuie să ne obișnuim cu distanțarea socială și în aprilie. Un al doilea val al epidemiei ar putea fi mai puternic. În teorie, cei imunizați natural ar putea ieși din izolare.

• Când vom avea un vaccin? Chinezii si americanii sunt cei mai avansati. Au ajuns la testarea pe oameni. E foarte important sa respecte legislația ca vaccinul sa nu faca mai mult rau decat bine. 27 laboratoare din alte țări(inclusiv din România) sunt deocamdata la nivelul testelor de laborator. Până la sfârșitul anului vom avea un vaccin.

• Se teme conovarisul de căldură? Virusul se simte la fel de bine în orice zonă climatică. Deocamdată nu avem certitudinea că vom scăpa de virus la vară.

• Despre testarea a peste 10 mii de bucureșteni. Testele au precizie slabă, dar sunt rapide. La cei care s-au infectat în ultimele 10 zile, precizia este și mai slabă – 70%. Este mai curând un studiu științific. Suntem într-o situație de criză, deci trebuie să ne folosim resursele optim, iar testele rapide să fie utilizate inteligent în spitale ca să ne protejăm medicii.

Acestea sunt în mare lucrurile pe care le spune Vlad Mixich. Pentru mai multe detalii, recomand să vedeți interviul.

Vlad Mixich este expert în politici de sănătate, membru în conducerea executivă European Public Health Alliance, jurnalist și publicist specializat pe subiecte de sănătate. Este și medic cu studii la Universitatea de Medicină și Farmacie din Timișoara. Are un stagiu de practică în Statele Unite, are un master la London School of Economics and Political Science.

Pentru alte vloguri nu uitați să vă abonați la canalul meu de YouTube!

Comentarii Facebook

comments

Next ArticleInocența, basarabenii și ”domnul sculptor Brâncuși”