Primul turneu de tenis câștigat de Natalia(vlog)

Prima regulă pe care un părinte trebuie să o învațe de la un antrenor bun de tenis este să aibă răbdare. Asta dacă antrenorul pune suflet și știe să comunice părintelui.

Să aibă răbdare, că dacă există talent, motivație și dorință de muncă, rezultatele copilului o să apară.

M-am convins. Exact acest lucru ni l-a spus antrenoarea Nataliei, iar apoi am mai auzit de la mulți oameni bine intenționați: copiii nu trebuie grăbiți, copiii trebuie să prindă drag de sport, mai ales când vorbim de tenis. Toate la timpul lor. Copiii or să câștige, or să ajungă să aibă și rezultate. Aveți răbdare!

Din ce mi s-a spus și am înțeles: competițiile trebuie introduse treptat în programul copiilor. Nici prea mult, nici prea puțin. Înțeleg că ar fi vorba de vreo 20-30 la sută din timpul lor de sport.

Vă spun din proprie experiență. Competiția poate fi complicată pentru echilibrul sufletesc al copilului. Trebuie să se concentreze mult, trebuie să treacă peste eșec, înfrângere. Invariabil vin lacrimile.

Și la noi au fost lacrimi. Natalia și-a dorit mult să câștige măcar un meci, nu se gândea să câștige chiar un turneu întreg. Dar era dificil. Copiii de azi sunt de la buni la foarte buni. Așa că a trebuit să avem răbdare. Celebra răbdare despre care vă vorbeam la început.

În cazul Nataliei, prima dată au început să apară victoriile răzlețe la competițiile pentru cei mici la care Nati participa. Pe urmă victoriile au fost tot mai dese, iar lacrimile tot mai rare. Dar Natalia voia să urce și pe podium. Nu neapărat pe primul loc. Și-ar fi dorit să se vadă cu o medalie la gât. Nefiind un copil greu de motivat, și-a pus în cap acest lucru. S-a pregătit serios și a fost destul de concentrată la antrenamente.

”Minunea” la care visa Natalia s-a întâmplat de curând. Deși a jucat cu fetițe foarte bune și mai mari, s-a concentrat excelent. A ajuns în semifinală, iar de acolo în finală.

Cu un cap mai mare, ”adversara” intrase în meciul din finală cu un avantaj. Câștigase cu o jumătate de oră în urmă un meci cu Natalia. Am pus ghilimele la cuvântul adversară pentru că, de fapt, Natalia s-a împrietenit cu această fetiță imediat după înfrângerea suferită. Așadar, exista o presiune destul de mare pe Nati. Presiunea că vrea să câștige și presiunea că fetița din fața sa tocmai ce a fost mai bună.

Cu o asemenea presiune pe umerii săi micuți, dar puternici, Natalia a reușit să se impună până la urmă în meci. Este vorba de meciul de finală, astfel că acum are și ea o medalie.

A fost atentă, a servit bine, a alergat, s-a concentrat cât a putut. Cum a făcut? Vedeți în vlog.

Comentarii Facebook

comments

Next ArticleDan Bălan și piesa lui în ucraineană